Monarh nu este numai conducatorul unei tari care are ca forma de guvernamant monarhia, ci, potrivit definitiei, este conducatorul absolut al unei tari (sau imperiu), imparat, domnitor, rege.
Asadar mai departe ne vom referi la lideri mareti, pe care istoria ii pastreaza ca pe niste reformatori care au imbunatatit viata pentru poprul pe care il conduceau.
Pe parcursul istoriei au existat lideri buni, lideri rai, dictatori sau regi blanzi. Cei de care vom vorbi mai jos au detinut puterea absoluta, insa au canalizat-o spre inflorirea regatului sau imperiului.
10. Suleiman I al Imperiului Otoman
Domnie: 6 nov 1494 - 7 sept 1566. Suleiman I este cunoscut si ca Suleiman Magnificul si a fost sultan 69 de ani, timp in care a facut reforme educationale, legislative si impotrivia criminaltiatii.
9. Iacob I al Angliei
Domnie: 24 mar 1603 - 27 mar 1625. Iacob I a fost regele Angliei si Scotiei, pe care le-a unit sub domnia sa. Literatura si artele au inflorit pe durata domniei sale, dar s-au imbunatatit semnificativ si relatiile comerciale. El insusi scria poezii si carti.
8. Ioan al III-lea Sobieski al Poloniei
Domnie: 1674 - 1696. Cunoscut si ca "Leul din Lehistan", acesta a fost un geniu militar si politic. Sub domnia sa regatul Polonia-Lituania a devenit stabil si infloritor. Porecla a primit-o dupa victoria impotriva turcilor in batalia de la Viena.
7. Mieji al Japoniei
Domnie: 3 feb 1867 - 30 iul 1912. Cand Meiji a devenit imparat al Japoniei la varsta de 14 ani, tara era primitiva si izolata. Spre sfarsitul domniei sale devenise o putere industriala. Meiji a fost stimulentul care a facut din Japonia o superputere in timp.
6. Gustav al II-lea Adolf al Suediei
Domnie: 30 oct 1611 - 6 nov 1632. A fost regele Suediei 21 de ani, iar in acest timp a facut din tara sa o putere europeana. Gustav Adolf si condus armata protestanta impotriva celor catolice, devenind una dintre marile puteri de dupa Razboiul de 30 de ani, dupa Franta si Spania.
5. Augustus al Romei
Domnie: 16 ian 27 i.Hr. - 19 aug 14. Imparat al Romei pentru 41 de ani, Augustus a imbunatatit infrastructura si armata Romei, dar a reformat si sistemulde taxe si impozite. Datorita diplomatiei de care dadea dovada, domnia sa s-a mai numit si Pax Romana.
4. Cirus al II-lea al Persiei
Domnie: 559 i.Hr. - 530 i.Hr. Cunoscut si ca Cirus cel Mare, a domnit in Persia 30 de ani, timp in care Imperiul Persan a cucerit multe teritorii, inclusiv Iran, Israel si Mesopotamia. A reformat drepturile omului si strategiile militare in Imperiu.
3. Frederic al II-lea al Prusiei
Domnie: 31 mai 1740 - 17 aug 1786. Cunoscut si ca Frederic cel Mare, a facut ca in cei 46 de ani de domnie Prusia sa isi extinda granitele, iar infrastructura, armata si procesul birocratic sa evolueze.
2. Victoria a Marii Britanii
Domnie: 20 iun 1837 - 22 ian 1901. Regina Victoria a domnit 67 de ani, mai mult decat oricare monarh britanic, timp in care Regatul a devenit cel mai mare al acelei perioade. Prin Revolutia Industriala a facut ca Regatul sa infloreasca, in "Epoca Victoriana".
1. Ludovic al XIV-lea al Frantei
Domnie: 14 mai 1643 - 1 sept 1715. Ludovic a fost cunoscut si ca Regele Soare si a fost lider timp de 72 de ani, mai mult decat oricare monarh european. A oprit feudalismul si a modernizat Franta, ajutand sa evolueze armata si artele. A urcat pe tron la varsta de 5 ani.
Surse: Listverse.com, Wikipedia.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram