Mintea umana este intr-adevar ceva uimitor. Cunoasterea, analiza, sinteza, procesele gandirii si viteza impresionanta cu care cantitati mari de informatii sunt percepute, filtrate, asimilate si stocate sunt toate fascinante.
Procesele de gandire nu sunt intotdeauna conectate cu realitatea sau sunt influentate de experienta si pot fi eronate.
Aceste lucruri se pot intampla oricui, indiferent de varsta, sex, educatie, inteligenta sau alte caracteristici.
10. Eroarea jucatorului de noroc
Aceasta inseamna tendinta de a crede ce probabilitatile viitoare sunt influentate de evenimente trecute, cand in realitate nu este asa. De exemplu, probabilitatea sa nimeresti "cap" cand dai cu banul este de 50%, chiar daca pana atunci ai nimerit doar "pajura".
9. Reactivitatea
Reactivitatea este tendinta oamenilor de a se purta sau arata diferit atunci cand stiu ca sunt observati sau priviti. Acest aspect comportamental este o problema in studii, deoarece subiectii se poarta diferit stiind ca sunt sub lupa.
8. Pareidolia
Ati vazut cu siguranta imagini sau ati auzit sunete la intamplare ce par sa aiba o semnificatie. Cel mai simplu exemplu este asemuirea copilareasca a norilor cu fiinte sau obiecte. Este folosita in unele studii ale psihicului uman pentru a identifica gandurile ascunse.
7. Auto-implinirea destinului
Indivizii se angajeaza adesea in comportamente pentru a obtine rezultate care sa confirme anumite predictii. Auto-implinirea destinului presupune o predictie a carei cauza este implinirea ei. De exemplu, atunci cand crezi ca relatia ta cu partenerul/a se va termina prost, incepi sa te indepartezi incet si sa te porti diferit. Fapt care duce exact acolo unde ai crezut la inceput.
6. Efectul corona
Acesta presupune tendinta ca aspectele pozitive sau negative ale individului sa patrunda si in alte arii. De exemplu, angajatul tau a intarziat la munca in ultimele trei zile, fapt care te face sa concluzionezi ca este lenes. Sunt multe raspunsuri pentru aceste trei zile: i s-a stricat masina, nu a venit dadaca, a avut parte de vreme rea. Toate aceste aspecte negative pe care angajatul tau nu le poate controla te fac pe tine sa crezi ca este un angajat prost.
5. Mentalitatea de turma
Oh, cate sunt de spus aici. Aceasta presupune adoptarea opiniilor si insusirea comportamentelor majoritatii pentru a te simti mai in siguranta si pentru a evita conflictul in grupul cultural si social. Este suficient ca un grup restrans sa creada ca o masina, anumite haine sau un stil sunt super, pentru ca restul sa le adopte imediat. Multe chestii nasoale au fost la moda doar din cauza acestei mentalitati.
4. Rezistenta reactiva
Aceasta este nevoia de a face opusul a ceea ce altii vor sa faci, din dorinta de a a te impotrivi unei idei pe care o percepi ca o ingradire a liberului tau arbitru. Acest sistem de gandire este intalnit in special la adolescenti, insa orice impotrivire fata de autoritati care sunt percepute ca amenintari ale libertatii individului reprezinta rezistenta reactiva. Interesant este ca, desi poate individul nu dorea sa faca acel lucru, interdictia de a-l face este cea care il mana.
3. Bonificatiile hiperbolice
Oamenii au tendinta sa aleaga rasplata mai mica si imediata in defavoarea uneia mai mari, dar care intarzie. De exemplu, aleg sume mai mici de bani pe care sa le primeasca rapid, decat sume duble ori triple pentru care le vor primi peste o perioada mai mare de timp.
2. Prelungirea compromisului
Presupune tendinta oamenilor de a continua sa faca activitati sau eforturi care nu au avut succes pana in acel moment. Este normal ca dintre atatea decizii luate intr-o viata, o parte sa fie lipsite de succes, insa logica spune ca incercam sa le schimbam sau sa le inversam. Insa uneori se intampla sa investim mai mult in decizia respectiva, sperand sa nu se duca de rapa totusi.
1. Efectul Placebo
Cea mai interesanta dintre caile creierului uman este cea care face ca efectul unei substante banale sa aiba efectul la care te gandesti. Daca nu ati facut-o pana acum, ar trebui sa incercati - este un soi de autosugestie. Sa te gandesti ca esti vindecat poate chiar sa te vindece, fara medicatia aferenta (in functie de cat de grav este, evident).
Sursa: Listverse.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram