Conceptele Egiptului antic

de Astaroth Priestess

Conceptele Egiptului antic

Egiptul antic a fascinat lumea moderna dintodeauna - de la construirea piramidelor la obiceiurile de inmormantare, de la faraoni la zeitati.

Egiptul antic a gazduit numeroase practici si concepte religioase vreme de peste 3000 de ani, pana la aparitia crestinismului, pe care poporul egiptean l-a adoptat in timp.

Cultura religioasa egipteana se baza pe un principiu principal: existenta mai multor zeitati care erau intruchiparea anumitor forte ale naturii sau reprezentau simboluri din vietile oamenilor iar acestea acopereau o gama larga de "fenomene" intalnite in natura - viata si moartea, fenomene ce tin de vreme precum ploaia sau fulgerele, luna, soarele, pamantul, bolta cereasca, razboi, fertilitate, etc.

Aceste zeitati, carora li se asocia deseori un animal, erau venerate de egipteni, care le aduceau ofrande si rugaciuni la altare speciale sau in temple specifice fiecarei zeitati, conduse de preoti.

Credintele religioase ale egiptenilor se bazau in principiu pe interactiunea omului cu zeitatea si influenta pe care o avea o fiinta mai presus de conditia umana asupra vietilor muritorilor.

Daca noua ni se pare ca religia crestina este foarte "stricta" iar cei din jurul nostru o urmeaza orbeste si cred neindoit in existenta evenimentelor prezentate de Biblie, egiptenii erau de parere ca zeii erau mai presus de orice si controlau absolut tot ce tinea de lumea umana, ba chiar de lumea nevazuta iar fiecare element al naturii reprezenta o manifestatie a vointei zeilor.

Poze Poze_MH -

In afara de aceste "fiinte divine", existau si zeitati secunde care au devenit cunoscute sub numele de "demoni". Pana la aparitia crestinismului, demonii erau considerati, asa cum sugereaza si numele (de provenienta din greaca), fiinte mai presus de oameni, iar in mitologia egipteana erau considerati gardieni ai unui spatiu fizic sau ai unui zeu mai puternic decat ei.

Pentru ca religia egipteana nu a fost niciodata una "fixa", nu a avut un tipar prestabilit, de-a lungul istoriei Egiptului antic anumiti zei au fost depictati ca fiind cei mai puternici dintre zei, stapani peste intreaga lume umana. Aparent, tendinta politeistica a egiptenilor avea inclinatii spre monoteism in anumite perioade din istorie, insa acest lucru este inca dezbatut de istorici si cercetatori.

Exista insa o perioada in care Egiptul a lasat la o parte politeismul si i s-a prezentat atenismul, probabil cea mai cunoscuta religie ce implica venerarea unui zeu singular. Faraonul Akhenaten a abolit venerarea altor zeitati in afara de Aten, zeul care intruchipa lumina datatoare de viata, insa poporul egiptean nu a fost incantat de noua religie, astfel incat cei care i-au urmat lui Akhenaten au readus Egiptul la religia si conceptele traditionale.

Printre conceptele religioase ale egiptenilor se afla si existenta vietii de apoi, de unde si ritualurile de inmormantare neobisnuite pentru cultura noastra.

Cand un faraon sau o persoana de speta nobila trecea in lumea de apoi, mai exact pe domeniul lui Anubis, corpul sau era pregatit prin mumificare, proces care se credea ca ii purifica atat corpul, cat si spiritul. Toti egiptenii primeau binecuvantari si rugaciuni de la preoti si toti erau inmormantati cu bunurile lor cele mai de pret, care urmau sa le fie de ajutor pe taramul de dincolo, dupa cum credeau ei. In timp ce oamenii de rand erau ingropati cu vase de lut si unelte, faraonii erau ingropati impreuna cu cele mai importante si mai fastuoase bijuterii si obiecte din aur iar sarcofagele lor erau impodobite la randul lor cu aur, semn de bogatie si nobilitate.

Lumea faraonilor si a zeitatilor a disparut o data cu dominatia impusa de Imperiul Roman dar cu toatea astea, piramidele, statuile colosale si inscriptiile din interiorul templelor si a mormintelor stau mandre oferind doar o mostra din puterea pe care au avut-o faraonii, care au condus timp de milenii un popor care inca ne mai influenteaza vietile si ne fascineaza.



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: