|
METALHEAD.ro » Articole » Top 10 Obiective turistice din Bucovina
|
Stiri Concerte Bilete Poze Artisti Acorduri Versuri Facebook Instagram
Top 10 Obiective turistice din Bucovina
31 Octombrie 2010 de David Juravle
|
Citizen Journalism: Zona Bucovina este situata in nordul tarii, pe teritoriul judetului Suceava, chiar daca Bucovina are o arie restransa, se bucura de numeroase frumuseti naturale si atractii turistice.
Bucovina este cunoscuta pentru manastirile construite de fosti domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor s.a.), fiecare cu culoarea sa specifica: Voronet (albastru), Humor (rosu), Sucevita (verde), Moldovita (galben) si Arbore (combinatie de culori).
10. Manastirea Arbore
In anul 1503, Luca Arbore - boier si "Portar" al Sucevei pe vremea lui Stefan cel Mare - a inaltat un paraclis la curtea sa din comuna care-i poarta numele, situata pe valea raului Solca in Bucovina. Din intregul complex, astazi mai exista doar biserica; curtea boieresca a fost distrusa de un incendiu in secolul al XIX-lea. Biserica poarta placa comemorativa dedicata Sf.Ioan Botezatorul.
Din Letopisetul lui Grigore Ureche: ...in 1523 "in luna lui aprilie, in cetatea Harlaului, Stefanita Voda au taiat pre Arburie hatmanul, pe carile zic sa-l fi aflat cu hiclenie". Asa a sfarsit Luca Arbore, unul din marii boieri ai lui Stefan cel Mare, sfetnicul de seama al lui Bogdan al III-lea, tutorele lui Stefanita Voda.
9.Manastirea Putna
Manastirea Putna, construita de Stefan cel Mare in ani 1466-1469 si refacuta tot de el in 1484; biserica manastirii a fost darimata in vremea lui Vasile Lupu (1654), reconstruita apoi sub voievozii Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija, ultima oara fiind restaurata la sfarsitul sec. XIX-lea. Din vechea manastire nu se mai pastreaza decit turnul tezaurului zidit de Stefan cel Mare in 1481. Biserica a fost una din marile necropole domnesti ale Moldovei; in ea fiind inmormintati Stefan cel Mare, Maria Voichita, Maria de Mangop, Bogdan cel Orb, Stefanita-Voda. In muzeul manastirii se pastreaza o colectie valoroasa de broderii executate in vremea lui Stefan cel Mare, tesaturi decorative importate din Italia, manuscrise miniate ferecate in metal pretios, pietre de mormant daltuite in piatra, sculpturi in lemn, icoane si opere de argintarie. In manastire exista o valoroasa biblioteca.
8.Muzeul Lemnului
Daca ajungeti in orasul Campulung Moldovenesc trebuie sa faceti o vizita la muzeul Lemnului, deoarece reprezinta o parte din viata poporului roman de odinioara.
Muzeul este adapostit intr-o cladire monument de arhitectura, construita in 1900 si care a fost pentru o vreme Prefectura judetului. Cuprinde piese de interior din lemn (mobilier, unelte si ustensile pentru ocupatii si mestesuguri), instalatii tehnice (manuale si mecanice) : prese de ulei, teasc pentru stors struguri si alte fructe, ciocane pentru batut panura, mori manuale si de apa, roti cu cupe care transmit forta apei pentru steamp aurifer si alte instalatii complexe. In curtea muzeului exista o mica sectie in aer liber: case, porti si truse gospodaresti din lemn.
7.Vatra Dornei
Vatra Dornei, situata in partea nordica a Calimaniului, este o statiunea balneoclimaterica de interes national. Este pozitionata mai exact la altitudinea de 800 m, la confluenta raurilor Dorna, Neagra Sarului si Bistrita, destul de aproape de Campulung Moldovenesc si la numai 105 km distanta de Suceava.
Vatra Dornei este un oras recunoscut pentru resursele naturale ale apei minerale si pentru padurile bogate de conifere si foioase ce se intind pe masivele muntoase din zona. Statiunea este dotata cu aparatura moderna ce permite aplicarea a peste 4000 de tratamente pentru afectiuni ale aparatelor locomotor, cardiovascular, reproducator, endocrin, digestiv.
Cunoscuta si ca Perla Bucovinei, este amenajata si pentru practicarea sporturilor de iarna pe partiile Dealu Negru, 3000 m lungime, cu telescaun sau Parc, 900 m lungime, cu bay-schi si teleschi, ambele cu grad de dificultate mediu.
6.Rezervatia 12 Apostoli
Creasta ce formeaza cumpana apelor dintre bazinele piraielor Neagra Sarului si Poiana Negri si coboara dinspre Calimani peste culmile Tamau si Pietrele Rosii spre virful Luca-ciu si orasul Vatra Dornei adaposteste multe figuri zoo si antromorfe „sculptate" de intemperii in decursul vremii, deosebit de interesante, constituite din fragmente de lava cimentate.
Grupul de stinci ce formeaza rezervatia este cel mai important si cuprinde nenumarate „sculpturi" fantastice ce atrag numerosi vizitatori, ca de exemplu figura unui mos cu barba, spre nord, a unui batrin spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteste silueta faraonesei Nefertiti s.a. Figura batonului se evidentiaza prin aceea ca are „trei fete" distincte, orientate spre cele trei carari ce se indreapta spre el: catre Gura Haitei o fata lata, brachicefala: un cap mai mic, cu o frunte mai ingusta si o barba alungita, spre nord si o fata mai inalta si ingusta, de tip dolicocefal, avind parca iti un coif pe crestet, se remarca venind dinspre sud.
Cert este faptul ca natura si-a pus amprenta peste tot, creind figuri fantastice ce pot fi interpretate dupa viziunea celui ce le priveste, ele fiind de fapt un rezultat al eroziunii aglomeratelor, al dezagregarii termice si ca modelari ale vinturilor si ale ploilor. Totusi, ipoteza unor „remodelari" facute de stramosii nostri pare seducatoare. Sa nu uitam ca in antichitate existau obiceiuri la unele popoare sa-si construiasca sanctuare, temple si cetati pe virfuri de munte, cum si-au construit dacii sanctuarele si cetatea la Gradistea Mun-celului. Frumusetea si ineditul grupului megalitic de la 12 Apostoli atrage prin originalitate si impune prin maretie, si — cine stie — poate odata se va gasi si un „visator '''' care, cu ajutorul unor mijloace moderne, sa poata dovedi urmele interventiilor omului asupra acestor stinci, in trecutul nu prea apropiat.
5.Pietrele Doamnei
Orice traseu ar alege turistul ce se abate prin Tara de Sus, intalnirea cu rezervatia Pietrele Doamnei, una dintre cele mai spectaculoase din Carpatii Romanesti, este surprinzatoare chiar si pentru un bun cunoscator al muntilor.
Aparent inaccesibile, Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima data in 1921. Mai tarziu, nu putini au fost cei care s-au catarat impinsi de dorinta teribila de a fi martorii unui rasarit de soare vazut de la o inaltime de 1648 m.
Acum 140 milioane de ani, stancile formau un recif acoperit de apele calde ale oceanului. Cu timpul insa, apa s-a retras permitand ca stancile sa fie ridicate, iar apoi fragmentate, dand nastere acestui peisaj salbatic.
Peisajul rezervatiei adaposteste o flora foarte bogata, care se compune mai ales din plante ocrotite de lege. Dintre cele mai cunoscute plante intalnite aici, trebuie sa amintim: floarea de colt (emblema tuturor alpinistilor de pretutindeni), bulbucii, garofita salbatica, numeroase exemplare de tisa (plantate la inceputul secolului trecut pe culmea dintre stanci) etc.
Pietrele Doamnei reprezinta un adevarat paradis al animalelor salbatice rare, cum ar fi: ursul carpatin, cerbul carpatin, rasul, vulpea, lupul, jderul etc. Dintre speciile de pasari ocrotite amintim cocosul de munte despre care se spune ca nu isi paraseste niciodata locul de bastina.
Legenda locului ne povesteste ca pe la anul 1541, in cea de-a doua domnie a lui Petru Rares, ajungand aproape de culmile Raraului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul si-ar fi lasat aici sotia, fiul si o parte din avere. Tatarii care au atacat pestera comorilor, nu au reusit sa patrunda in ea, deoarece o gramada de bolovani s-a prabusit asupra lor, ingropandu-i. Asa a scapat familia domneasca de navala tatarilor , dar cu pretul bogatiilor ce au ramas inchise pentru totdeauna in maruntaiele pamantului. Asa ca oamenii de pe aceste meleaguri i-ar fi spus de atunci Todirescului "Rarau" (de la numele domnitorului), iar stancile care au ajutat-o pe doamna sa scape cu viata au fost numite "Pietrele Doamnei".
4.Pasul Mestecanis
Pasul Mestecanis de pe DN17 se afla in sud-estul Obcinei Mestecanis, la o altitudine de 1086 m. Pasul asigura legatura intre Depresiunea Dornelor si Depresiunea Campulung Moldovenesc,pasul are un profil transversal asimetric, avand fatada dinspre Bistrita Aurie mai abrupta decat fatada dinspre Valea Moldovei. oseaua care traverseaza pasul, DN17, face legatura intre Transilvania si Moldova, peste Carpatii Orientali, leaga localitatiile Dej si Suceava, traseul sau de 252 km trecand prin Beclean, Bistrita, Vatra Dornei, Campulung Moldovenesc, Suceava.
3.Brodina
Comuna Brodina, situata pe raul Suceava, este formata din mai multe sate, raspandite in Obcinile Bucovinei. Ea se invecineaza cu comunele Ulma, Straja, Izvoarele Sucevei si marcheaza granita cu Ucraina.
Comuna are o zona importanta impadurita; drumurile rele impiedica insa venirea turistilor in niste locuri care seamana cu un paradis montan. Pastravaria de la kilometrul 12, situata in inima padurilor, este un punct de atractie pentru oricine, dar, din pacate, necunoscut de montaniarzi. Zona nu este cu nimic mai prejos decat Vatra Dornei sau Valea Prahovei.
Cabana Sadau care apartine Directiei Silvice Suceava, este asezata in mijlocul padurii, este o constructie deosebita, care poate fi un nou obiectiv turistic pentru cei care vor schimbarea decorului, linistea, libertatea si pacea muntilor. Din pacate, actualmente este folosita doar de cei mari, care se bucura de confortul si preturile mici, nedorind sa aiba concurenta celor multi si indreptatiti sa se bucure de frumoasele coline ale Bucovinei.
2.Palma din Bucovina
Pasul sau trecatoarea Ciumarna din Obcina Mare este mai cunoscut de catre geografi, pentru ca face legatura dintre Valea Moldovitei si Podisul Sucevei.
Cei care trec prin acest pas (1100 metri) cunosc mai degraba monumentul acesta ciudat numit simplu "Palma", care are o istorie interesanta.
In anii '60 a inceput constructia drumului dintre Sadova (langa Campulung Modovenesc) si Radauti, un drum deosebit de dificil de construit, astfel ca doua echipe de muncitori pornesc simultan din cele doua directii, pentru ca in 1968 cele doua echipe sa se intalneasca in punctul cel mai inalt din acesta obcina si sa-si dea mana pentru ca soseaua sa se incheie( mai exista un pas, Curmatura Boului de 1156 metri in Obcina Feredeu, pe acelasi drum).
Astfel a aparut "Palma", un monument ciudat dar reprezentativ pentru spiritul drumarilor.
1.Cetatea de Scaun
Se afla pe un podis inalt, in partea estica a orasului. A fost construita de Petru I Musat, sub forma rectangulara si intarita apoi de Stefan cel Mare, care dubleaza zidurile exterioare si largeste santul de aparare ce inconjura cetatea. Desi asediata in trei randuri in timpul lui Stefan (1476,1485,1497), cetatea nu poate fi cucerita. Este incendiata apoi in sec. XVI de catre turci si capitala mutata la Iasi. Incercari de restaurare sunt intreprinse de catre Vasile Lupu, dar in anul 1675 cetatea va fi distrusa din ordinul turcilor si mai tarziu de un cutremur.
Aflata in apropierea Cetatii de Scaun, pe acelasi podis de unde se poate observa intregul oras, statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare a fost sculptata de Eftimie Barladeanu si dezvelita in anul 1977.
Bonus:
In Bucovina se mai poate vedea,cel mai mare ou traditional din lume.
Acest ou a fost confectionat din fibra de sticla de catre o firma din Buzau si decorat cu desene realizate pe autocolant de catre o firma suceveana, are o inaltime de 7,25 metri, diametru de 4,6 metri si o greutate de 1,8 tone.
Sursa: Wikipedia.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram
Bilete Concert 50 Cent in Bucuresti la Romaero
Toate articolele de pe site reprezinta parerea celor care le-au scris si nu punctul de vedere oficial al METALHEAD
Bilete Concert Coldplay pe Arena Nationala din Bucuresti © copyright 2004 - 2023 METALHEAD.ro