Golden Stufstock 2009 - 3-5 Septembrie - Vama Veche
03 Septembrie 2009
- 05 Septembrie 2009
Vama Veche - Vama Veche
Pret: Intrarea Libera
Update: Programul Golden Stufstock 2009 (3-5 septembrie - Vama Veche)
A saptea editie a festivalului Stufstock va avea loc anul acesta intre 3-5 septembrie, la Vama Veche, si, sub numele GOLDEN STUFSTOCK, va fi o editie dedicata artistilor si muzicii romanesti. Organizatorii au decis ca scena principala sa fie din nou pe plaja, revenind astfel la farmecul vechilor editii. Intrarea va fi libera.
Festivalul se va deschide in data de 3 septembrie cu un concert aparte, o colaborare speciala intre Golden Stufstock si Mike Godoroja & Blue Spirit: proiectul “BALKANIC ZEPPELIN”, care ii va avea ca invitati pe Marius Mihalache, Corneliu Stroe, alaturi de Dan Iliescu de la Timpuri Noi, Cezar Popescu, de la Vita de Vie si de grupul de muzica veche romaneasca Trei Parale - un eveniment cultural inedit si, in acelasi timp, un show foarte popular si accesibil. Plecand de la celebrul album Page/Plant, “No Quarter”, si trecand prin esenta de blues a anumitor piese din catalogul de aur al grupului Led Zeppelin, proiectul “BALKANIC ZEPPELIN” va prezenta o varianta extrem de etno electrica a experientei pe care au avut-o impreuna. “Muzica Led Zeppelin este un teritoriu extrem de vast ca modalitate de expresie, deschis multor drumuri noi si, mai ales, foarte actual”, spune Mike Godoroja. “Geniul muzical al celor patru Zeppelin a lasat urmasilor o mostenire muzicala deloc efemera, din care si-au tras seva de-a lungul anilor artisti din toata lumea”.
Pe aceeasi scena cu Balkanic Zeppelin, in deschidere, va urca The Others, una dintre trupele care au debutat la Stufstock in 2007, si care crede ca “funk-ul nu trebuie sa fie singur, asa ca l-am insotit cu jazz, reggae si rock psihedelic. Rezultatul este un melanj aspru, pe alocuri, cald, prin altele”, in care nu ai cum sa nu remarci din primul moment vocea feminina a Petrei Acker, cu un registru vocal ce acopera aproape trei octave si care are posibilitatea de a crea linii melodice ce te trec, inevitabil, prin stari pe care fie le intuiesti, fie sunt total neasteptate.
Seara de 4 septembrie va fi deschisa de un concert extraordinar sustinut de Ovidiu Lipan Tandarica, alaturi de Fanfara 10 prajini. Si de data aceasta, invitatul special al lui Tandarica este Stelu Enache.
Considerat cel mai bun baterist roman al tuturor timpurilor, Ovidiu Lipan Tandarica canta in aceeasi masura pentru generatiile de 17 si de 50 de ani. Remarcat drept un instrumentist de exceptie de la 9 ani, Tandarica a colaborat in timp cu nume de marca, precum Richard Oshanitski, Peter Werthaimer, Marius Teicu, Radu Goldish si Orchestra Radiodifuziunii Romane, condusa de Sile Dinicu. In 1974 se alatura grupului Phoenix, in cadrul caruia are o prestatie remarcabila. Primul album scos alaturi de Phoenix este "Cantafabule". Colaboreaza cu artisti internationali ca Eruption, Yloi, Herman Rabble, de la Scorpions, Ginger Baker, si editeaza albumul "From the East - Mad House". Impreuna cu vechii membri ai grupului Phoenix, lanseaza albumul "Transilvania", iar in formula Rated X editeaza albumele "Rock Bolded" si "Forbidden for the Youth". In acest timp concerteaza in Germania si in toata lumea. Dupa Revolutie, Tandarica isi reia activitatea muzicala in Romania, printr-un mega-turneu Phoenix prin cele mai mari orase ale tarii. Surpriza vine atunci cand, alaturi de publicul de aceeasi varsta cu a sa, isi aude numele scandat de tineri care nu traisera marile concerte Phoenix din anii '70. In 2000, Ovidiu Lipan Tandarica lanseaza un proiect de anvergura, "Visul Tobosarului", album care pune in valoare bateria si percutiile, instrumentele de suflet ale artistului. Asa cum spune singur, "lucrarea a venit de la sine, din adancul sufletului meu, din dorul de muzica, de aerul si de spiritul romanesc". Opera este o muzica de sinteza, cu radacini foarte adanci in folclorul romanesc, o muzica simpla, pe intelesul tuturor, dar finisata pana la cel mai mic detaliu, ca o sculptura de Brancusi. La acest proiect contribuie o serie de artisti, din medii muzicale diferite: Dumitru Farcas, la taragot, Nicolae Voiculet, la nai, Corneliu Stroe, percutie, Orchestra de camera Camerata Valahica, a Radiodifuziunii Romane, Corul Preludiu al Ansambului Tinerimea Romana, dirijor Voicu Enachescu, Fanfara taraneasca din Zece Prajini, alaturi de care va canta si la Golden Stufstock, si orchestratorul George Natsis. Proiectul a fost prezentat la Cannes, in cadrul Targului international de muzica MIDEM 2000.
"Visul Tobosarului s-a indeplinit, dar visul continua, pentru ca eu n-am sa pot sa nu visez", spune Tandarica.
Finalul extraordinar al serii de 4 septembrie e undeva tarziu in noapte, cand Baniciu & Kappl, doi prieteni buni, doua dintre cele mai importante personalitati ale muzicii romanesti, doi protagonisti ai celei mai de seama legende a rockului romanesc, vin sa cante pentru vamaiotii de pe plaja Golden Stufstock. Mircea Baniciu si Josef (Ioji) Kappl contribuie la renasterea unui spirit nascut in anii 70, nu din „cenusa“, ci din energia creata de flacara nestinsa din sufletele lor. Baniciu & Kappl reprezinta proiectul a doi muzicieni de mare clasa, care au lasat, prin modul lor creativ si interpretativ, urme adanci in memoria acelora pentru care legenda vie a rockului romanesc, Phoenix, a insemnat si inseamna si astazi foarte mult. Acest mod creativ si interpretativ al celor doi muzicieni a ramas nealterat si proaspat ca-ntotdeauna, lucru pe care cei doi il vor putea demonstra in concerte viitoare. Alaturi de colegii lor de trupa – Vladi Cnejevici (clape, voce), Teo Boar (chitara electrica si acustica) si Cristi Iorga (tobe) – Baniciu & Kappl isi exprima “marea bucurie de a participa la editia din 2009 a traditionalului festival Stufstock din Vama Veche”.
La nici 17 ani canta pe scenele rock din Bucuresti si din tara compozitii proprii - Un nou inceput, Spune-mi, Baga Riffu’, Patetic – si coveruri de la Deep Purple, Metallica sau Velvet Revolver: PhenomenON deschid incendiar seara de sambata, 5 septembrie. Remarci la ei imediat doua lucruri: nici unul dintre membrii formatiei nu are mai mult de 17 ani - de fapt, cel mai mic are 13 - si, cu toate astea, sunt foarte buni interpreti, chemati deja sa concerteze in multe cluburi si festivaluri de rock. Desi “format pe bancile scolii”, cand chitaristul Andrei Balasa si-a dorit formarea unei trupe rock si i-a “cooptat” pe fratii Nicolau (Iulian, Florian si Mario), trupa PhenomenOn a devenit un proiect din ce in ce mai bine conturat, membrii sai luand in serios repetitiile si concertele pe care le-au sustinut, si compunandu-si singuri piesele, alaturi de vocalul Catalin Tamazlicaru. PhenomenON au cantat pe aceeasi scena cu trupe ca Vita de Vie, Compact, Quartz, Ura de dupa Usa, Old News, Blind Spirits, Alex Tomaselli Blues Band, Voodoo, Glissando, Experienced (Belgia), Zeroscape (Canada), Babylon Pression (Franta) etc.
Golden Stufstock
"Trebuia sa se intample si anul acesta. Eu cred ca STUFSTOCK si FOLK YOU reprezinta garantia ca Vama Veche se lupta sa ramana LIBERA de muzica bazata pe un succes comercial si sa aduca vamaiotilor care vin aici muzica buna, de calitate. Sper ca publicul sa vina in numar cat mai mare sa sustina aceasta ipoteza.", spune Valentino Rudolf, producatorul festivalului.
GOLDEN STUFSTOCK va aduce pe cele doua scene amenajate cele mai bune trupe romanesti de muzica rock ale momentului, care au sustinut concerte extraordinare pentru publicul Stufstock in editiile anterioare ale festivalului: Ovidiu Lipan Tandarica si Fanfara 10 Prajini, invitat special: Stelu Enache, Baniciu& Kappl, Timpuri Noi, Zdob si Zdub, Celelalte Cuvinte, ZOB, Luna Amara, Kumm, E.M.I.L., Urma, The Amsterdams, Les Elephants Bizares, Trooper, The Others, Rain District, Deka Dens, Snails, Dj Sile si proiectul “Balkanic Zeppelin”. Pe scena secundara, plasata la Goblins & Gulag, vor concerta trupe tinere care nu au mai aparut pana acum la STUFSTOCK, dar si trupe care au mai cantat la editiile anterioare pe scena de tinere talente: Blood Print, EVO, Highlight Kenosis, Alternativ Quartet, Tep Zepi, Godmode, Pistol cu Capse, Propaganda, Hush, Nuage, Relative, The Mushroom Story, L’orchestre Roche. Selectia acestei scene a fost realizata de Mihnea Blidariu, de la Luna Amara, si de agentia de management artistic MIAU.
Stufstock. 1. 2. 3. 4. 5. 6.
Primul festival STUFSTOCK a strans pe plaja din Vama Veche, in anul 2003, peste 15.000 de vamaioti si, cu sprijinul mass media, a devenit unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzica rock din sud-estul Europei. STUFSTOCK 2 a castigat amploare si astfel, la eveniment aveau sa participe 30 de artisti si formatii de muzica rock, 150 de muzicieni, la 100.000 de wati de sunet si lumina. Un total de 18 ore de transmisie live si 20.000 de oameni prezenti.
STUFSTOCK 3 bate recordul inscris cu un an in urma, trei zile de concert live, 41 de trupe participante, sapte trupe internationale si 30.000 de oameni. La STUFSTOCK 4 au fost amenajate trei scene pe care au concertat peste 40 de trupe atat din Romania cat si din tarile vecine, eveniment la care au participat peste 10.000 de oameni. STUFSTOCK 5 Greenfest a adus in Vama Veche 50 de trupe in patru zile de festival, la care au participat 20.000 de oameni si 100 de voluntari.
Anul trecut, la STUFSTOCK 6 au cantat 50 de trupe, pe doua scene, in fata a 8.000 de oameni. Printre trupele straine participante la ultimele trei editii se numara: Cradle of Filth, Toy Dolls, The Dandy Warhols, Defunkt, Kultur Shock, Air Traffic, Farfarello, dEUS, Apocalyptica.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram