Anul 1994 a fost un an legendar in ceea ce priveste albumele black metal lansate: De Mysteriis Dom Sathanas, Pure Holocaust, Carpathian Wolves, In The Nightside Eclipse, Transilvanian Hunger si Hvis Lyset Tar Oss. Dar, albumul despre care vom discuta in aceasta cronica este Pentagram.
In anii `90, al doilea val black metal era la apogeu. Alaturi de trupele dominante din deceniul anterior, isi fac aparitia trupe legendare, ce vor contribui asemenea "predecesorilor" la perfectionarea black metal-ului: Mayhem, Burzum, Darkthrone, Immortal, Satyricon, Ulver, Gorgoroth. In 12 octombrie 1994, ia nastere primul album al uneia dintre cele mai burtale trupe de black metal, si primul cu o calitate mai buna, comparand albumul acesta cu cele din acea perioada. Albumul deschide sirul unor albume ce vor atrage multe controverse si critici.
Gorgorothsi-au luat numele din celebrul roman al lui J.R.R. Tolkien, Stapanul Inelelor. Multe trupe de black metal au "furat" cate un nume din acea carte: Count Grishnackh/Burzum, Shagrath, Gorgoroth, etc. Tolkien a avut influenta si asupra versurilor anumitor trupe (Dimmu Borgir - Broderskapets Ring; Enslaved - Midgards Eldar, etc).
Este clar un album raw black metal, dar detine si o oarecare melodicitate. Are o structura foarte complexa, unele piese incep linistit ("linistit" atat cat permite o trupa precum Gorgoroth) urmand sa explodeze in urmatoarele secunde. Riff-urile sunt "echilibrate": Bergravelsesnatt incepe cu un riff galopat si se incheie cu unul cromatic, Crushing The Scepter incepe cu cateva riff-uri lente si heavy urmandu-le niste riff-uri salbatice (blast beat-urile contribuie si ele) si terminand cu un riff melodic. Asadar, pe acest album avem riff-uri variate. Tobele nu se lasa mai prejos, apar atat blast beat-uri, cat si batai lente.
Cea mai reprezentativa piesa de pe album as zice ca e Maaneskyggens Slave. De ce? Piesa incepe cu doua riff-uri melodice incredibile, urmate de o parte mult mai lenta pana ce isi face intrarea in scena "principala". Restul piesei este axat pe progresii simple de acorduri, dar cantate cu tempo-uri diferite cu chitara principala diferita. Un album ce-l recomand !
Ceea ce este de necrezut referitor la Gorgoroth, este ca ei nu s-au amestecat in crimele si incendierile ce aveau loc in acea perioada. Au adoptat "uniforma" tipica black metal si corpsepaint-ul. Au stat la locul lor. Bine au facut, as zice: s-au concentrat mai mult pe muzica si au scos niste albume exceptionale prin care, sunt de parere ca au reusit sa starneasca mai multe controverse decat daca ar fi ucis si incendiat. Albume atat brutale, cat si melodioase. De mentionat ca pe Bergravelsesnatt auzim pentru prima data urletul nebunesc al lui Hat ! Urmasul lui Pentagram, Antichrist, va fi la fel de bine lucrat si de blasfemitor !
Tracklist:
1. Bergravelsesnatt
2. Crushing The Scepter
3. Ritual
4. Drommer Om Dod
5. Katharinas Bortgang
6. Huldrelokk
7. (Under) The Pagan Megalith
8. Maneskyggens Slave
Nota album: 10/10
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!