Metal Church: Nimic nu este intamplator

17 Octombrie 2008 Morrison

Metal Church: Nimic nu este intamplator
Am discutat recent cu Ronny Munroe, vocalul trupei Metal Church care de curand au lansat un nou album intitulat This Present Wasteland. Aflati din interviul de mai jos detalii complete legate de noul disc, precum si cateva idei referitoare la mesajul muzicii americane impotriva administratiei Bush, situatia la nivel global sau cateva amintiri din copilaria solistului.

Puteti citi interviul in format text sau il puteti asculta in format audio mai jos:



Salut Ronny. La sfarsitul lunii septembrie ati lansat un nu album intitulat This Present Wasteland, o primul material discografic alaturi de Rick Van Zandt. Insa inainte sa vorbim de Rick, vreau sa va intreb care a fost ideea din spatele albumului?

Un lucru e cert si anume ca nimeni din trupa nu a avut idei preconcepute. Cand Kurdt incepe sa compuna, se separa de exterior si intra intr-o lume doar a lui daca intelegi ce vreau sa spun. Am primit cateva mp3-uri de la el asa ca am inceput sa scriu cateva versuri care practic au venit de la sine. N-am avut un plan anume.

Deci totul a venit din pasiune?

Exact. Kirk compune piese in adevaratul sens al cuvantului. Sunt multe trupe care compun albume pe banda, fara o idee anume. Cu totii suntem foarte mandri de acest album si cred ca ne-a adus aminte de clasicul Metal Church.



Tocmai despre acest aspect vroiam sa vorbim. Cum crezi ca acest album se integreaza in muzica anului 2008? Este acelasi stil sau incercati sa tineti pasul cu alte influente?

Cred ca singura parte moderna a discului este sunetul si productia insa cum am spus si mai devreme, este in continuare Metal Church. Sigur, nu a fost nimic planuit ci pur si simplu acesta este produsul finit plin de pasiune si suflet. La fel se intampla si cu versurile mele, pur si simplu las muzica sa-mi dicteze ce trebuie sa scriu.

Care este istoria lui Rick? Cum l-ati cunoscut si din ce trupe a mai facut parte?

Pe Rick l-am cunoscut acum cativa ani pe vremea cand era chitaristul unei trupe din Seattle pe nume Rottweiler. In 2002 am cantat la Wacken alaturi de ei. Rick este un chitarist foarte experimentat, bine antrenat, foarte interesat de jazz. Am plecat din Rottweiler pentru a ma alatura celor de la Metal Church, iar acum doi ani Rick a inceput sa cante cu trupa mea solo.

Intre timp Jay a decis sa se retraga, asa ca l-am dus pe Rick acasa la Kurdt unde au stat putin de vorba si au incercat cateva idei pe chitari. Ulterior, Kurdt m-a sunat si a fost de acord sa-l angajam drept noul chitarist. Din punctul meu de vedere, Rick este cel mai bun chitarist ritmic pe care l-am avut vreodata.

Cine s-a ocupat de productia noului disc? Ati apelat din nou la Kurdt?

Exact. El s-a ocupat de productie integral, eu am intervenit pe cateva pasaje vocale.

Deci lucrurile sunt cat de cat similare cu precedentul album.

Cred ca productia acestui album este ceva mai bruta. Pe partea vocala nu sunt foarte multe efecte, nici pe partea ritmica si solistica.

Dar partea lirica? Care este legatura dintre versuri si titlu?

Toate piesele sunt legate de titlu. This Present Wasteland este practic lumea in care traim, cu toate problemele ei. Economia, razboiul, presedintele Americii si lista poate continua. Uite cateva exemple: Crawling to Extinction vorbeste de la sine, daca nu facem ceva in viitor lumea asa cum o stim va disparea, lucru care pana la urma tot se va intampla insa cert e ca in momentul de fata ne indreptam incet spre abis.

Breathe Again este o piesa personala. Fiecare am pierdut pe cineva apropiat, iar piesa se refera la momentul in care trebuie sa renunti la toate acele sentimente care te apasa si sa ramai doar cu amintirile placute. Chiar exista o parte in piesa in care spun "Mana care se afla pe umar imi spune ca totul e bine, acum ca am trecut pragul.".



Acesta este practic mesajul meu pentru cei ce au pierdut pe cineva in viata. Intotdeauna se vor afla langa tine si cel mai important lucru e sa iti dai seama ca ei se afla acum intr-un loc mai bun. Monster, pe aceasta piesa Kurdt a scris versurile care se refera la era tehnologica si cat de falsa poate fi, oameni care se ascund in spatele unei tastaturi.

Toate piesele se refera la lumea din ziua de azi, cred ca este subiectul meu preferat. Insa sunt doua lucruri de care nu vreau sa scriu, politica si religia. Poti avea multe probleme din aceasta cauza.

Daca ne uitam la istoria muzicii americane si nu neaparat metal, exista foarte multe formatii care ataca sistemul politic fie prin prestatia scenica, fie prin versuri. Un exemplu mai apropiat sunt cei de la Ministry, cunoscuti pentru imaginea din concerte, practic o campanie impotriva administratiei Bush. Crezi ca mesajul acestor trupe influenteaza cat de cat situatia in Statele Unite ale Americii?

Cred ca singurul efect este dreptul la libera exprimare. Daca eu as scrie o piesa anti-Bush cu siguranta n-ar schimba lumea. Singurul lucru pe care l-as face ar fi sa le spun tuturor ce parere am despre presedintele SUA.

Nu voi spune niciodata ca il urasc pe Bush pentru ca nu este adevarat. Nu-mi place de el ca presedinte, asta e cu totul altceva. Astept cu nerabdare sa paraseasca Casa Alba, insa nu-l urasc. Pana la urma totul se rezuma la dreptul la libera exprimare.

Planuiti si un turneu de promovare a noului album. Ceva date si locatii in America si Europa?

Nu pot sa dau date specifice pentru ca nimic nu e sigur. Sunt multe lucruri pe care vrem sa le facem, insa nu stim daca se vor realiza in totalitate. Dupa cum unii din voi au vazut, am anulat un intreg turneu acum circa o luna si jumatate pentru ca agentia cu care lucram ne-a mintit. Asa ca nu vom anunta nimic pana nu avem stabilit totul chiar si pana la cel mai mic detaliu.

Nu-mi plac formatiile care anunta ca pleaca in turneu iar dupa o saptamana il anuleaza. Fanii au de suferit de pe urma acestor decizii. Un lucru e sigur si anume ca avem foarte multe in planul de lucru pe care sper sa-l realizam in totalitate. Toate datele de turneu vor fi afisate pe pagina oficiala si pe pagina de myspace.



Cum te-ai simtit inlocuindu-l pe David Wayne? Iti aduci aminte de primul concert alaturi de Metal Church?

Sigur. David chiar a venit la primul concert pe care l-am avut. L-am cunoscut inainte si ca sa fiu sincer, nu era chiar cel mai prietenos om de pe pamant insa il inteleg. La jumatatea concertului, a venit in fata scenei, a ridicat degetul si a plecat. In semn de apreciere, mi-a acordat ok-ul lui. In documentarul Beyond The Black, Jeff Baker a reusit sa realizeze un interviu cu David cu o saptamana inainte de accidentul mortal din luna mai 2005.

Cred ca intr-un fel el mi-a pasat torta Metal Church. Intotdeauna este greu sa inlocuiesti un membru important al trupei. Norocul meu este ca sunt foarte increzator si am multa experienta pe scena, tocmai de aceea Kurdt m-a angajat.

Crezi ca lucrurile s-au imbunatatit? Aici ma refer la viziunea ta din punctul de vedere al fanului. Cum era Metal Church inainte de a te avea pe tine ca vocal si care crezi ca este situatia in momentul de fata?

Ca sa fiu sincer, as fi vrut sa fiu primul solist. Poate acum situatia era cu totul alta, schimbarile de membri, plecarea lui Kurdt si asa mai departe. Totul se intampla pentru un motiv anume, nimic nu este intamplator.

Si ce se mai intampla cu proiectele voastre solo?

Metal Church este principala noastra prioritate, insa cand avem ceva timp la dispozitie incercam sa ne ocupam si de alte proiecte. Kurdt are Presto Ballet, o trupa de progresiv rock. Eu am piesele mele pe care le voi inregistra, Kurdt se ocupa de albumul meu solo care probabil il voi lansa undeva in martie-aprilie 2009.

Jeff Plate este tobarul orchestrei Trans-Siberiene de pe Coasta de Est, iar Kurdt lucreaza pentru ei in Coasta de Vest. Trei luni sunt plecati, timp in care eu ma ocup de proiectul meu solo.

Vei continua sa canti la tobe? Era o vreme cand erai tobarul trupei Madhouse.

Sunt surprins, nu multi stiu asta. Nu am mai avut un set de tobe de circa 20 de ani. Anul trecut mi-am cumparat un nou set si trebuie sa recunosc ca ideea imi surade. As vrea sa formez o trupa tribut, gen AC/DC. Au trecut multi ani de cant n-am mai cantat, insa tobele sunt exact ca mersul pe bicicleta. Dupa ce inveti cum se canta este imposibil sa uiti, pur si simplu e nevoie de multa repetitie.



Deci nu esti impotriva formatiilor tribut.

Este muzica, eu nu am nimic impotriva. Chiar si cu trupele care suna groaznic, le aplaud din respect. Totusi au depus un efort. Muzica este universala, altfel destinul meu era cu totul altul. Sunt constient de asta in fiecare clipa a vietii mele.

Metal Church este cea mai importanta parte din viata ta? Sau familia vine pe primul loc?

Familia este pe primul loc, insa muzica are un rol important. Sotia si copiii mei ma sustin pana la capat. De exemplu, mama mi-a cumparat primul set de tobe. Statea in bucatarie, se uita la mine toata ziua fara a scoate vreun cuvant.

Multumesc foarte mult pentru timpul acordat. La final, te rog sa adresezi cateva cuvinte fanilor din Romania.

Va multumim foarte mult pentru toti acesti ani in care ne-ati sustinut, sper sa ascultati noul album si d-abia asteptam sa venim sa cantam pentru voi.

Gisaz vs. Ronny Munroe (Metal Church)

Concerte recomandate: