Biografie Mircea Vintila



Mircea Vintila

Genuri muzicale:
Folk

Trupe similare:
Urma  Nicu Alifantis  Pasarea Colibri  ROCKON  Ducu Bertzi  Cenaclul Flacara  Tapinarii

Mircea Vintila este unul dintre cei mai straluciti folkisti ai Romaniei, cu o activitate discografica si concertistica de invidiat. Cantecele sale  debordeaza la melodicitate si o atentie deosebita acordata "vorbelor". De la Lordul John  la Noros Cecer, fanii au savurat  o lista intreaga de adevarate hituri.
Mircea Vintila s-a nascut pe data de 23 Martie 1949 si a fost interesat
de muzica inca din copilarie. A urmat Scoala de Muzica (clasa vioara)
si a cantat alaturi de alti prestigiosi artisti la primul festival  stdentesc de folk, la clubul 303 al Politehnicii bucurestene, apoi la clubul Universitas, la Casa de Cultura a Studentilor si in Cenaclu Flacara.
Editeaza pe disc single Pamantul Deocamdata si Hanul lui Manuc, iar apoi lanseaza  albumul de debut Crezul meu. Urmeaza o serie de  turneee in Austria, Germania,  Franta, Rusia si Slovacia.  Sustine spectacolul "Fata in fata cu lumea" la Teatrul Bulandra alaturi de Florian Pittis, cu care mai tarziu editeaza albumul Nu trantiti usa.  La acest album colaboreaza ptr. prima data cu Mircea Baniciu  si Vlady Cnejevici, care s-au implicat  ca orchestratori in realizarea materialului, cei patru semnan astfel  actul de nastere al grupului Pasarea Colibri.

Editeaza alte doua albume solo : Peripetii noi si Mircea Vintila, iar in 1990 primeste  Marele Premiu pentru Intreaga Activitate in cadrul Festivalului  National de Muzica Folk "Om Bun". In 1992 fondeaza impreuna cu Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Florian Pittis grupul Pasarea Colibri, impreuna desfasurand o prodigioasa activitate  discografica (editeaza 4 albume: In cautarea cuibului pierdut, Ciripituri , Cantece de Bivuac,Inca 2000 de ani) si de turneu in tara  si strainatate (U.S.A, Canada, Germania).
In Octombrie 2000 Mircea Vintila lanseaza sub marca Roton albumul Madama de Pica, primul proiect solo dupa o perioada in care a activat mai mult impreuna cu Pasarea Colibri. Albumul include numai piese noi cu un sound remarcabil, la care si-au adus contributia artisti de marca: Mugur Vrabete, in calitate de producator executiv, Horia Stoicanu--co-autor, Gheorghe Emanuel--programe si claviaturi, Relu Bitulescu--percutie,Eugen Camintschi-chitara, Marius Batu--chitara acustica, Mugurel Vrabete--bass.
Primul  single extras Noros Cecer, beneficiaza de un superb videoclip si deasemenea Bricheta lui Fanel.