Rage Against The Machine in Londra: Killing In The Name Of
07 Iunie 2010 de Buvnitz
Va prezentam mai jos o cronica a concertului sustinut de Rage Against the Machine in Londra, in data de 6 iunie, ca urmare a promisiunii facute iarna trecuta cand piesa Killing In The Name a ajuns pe primul loc in topul britanic, in fata castigatorului The X Factor. Multumim Alex Nicolescu
In ultimii 5 ani, clasamentele single-urilor din Marea Britanie au fost dominate de Simon Cowell si fabrica lui de pop plastifiat - X-Factor. Cireasa de pe tortul comercialismului britanic sunt clasamentele din saptamana Craciunului, cand castigatorul X-Factor domina topurile cu un cover kitchos. Asta pana anul trecut.
Satuli de imparatia karaoke a domnului Cowell, Jon si Tracy Morter au creat la inceputul lui decembrie un grup de Facebook in care propuneau un nou number one pentru clasamentul din saptamana 21-27 decembrie 2009. Si ce cantec de protest mai bun decat Killing in the Name, imnul lansat de Rage Against The Machine in 1992? Trecem peste micile detalii care au umplut presa perioadei respective si ajungem la momentul de glorie in care Joe McElderry pierde lupta si Rage ajunge pe primul loc, devenind primul single ce a ajuns pe cea mai inalta pozitie doar prin intermediul download-urilor. Drept multumire pentru fanii lor britanici, Zack de la Rocha, Tom Morello, Tim Commerford i Brad Wilk le-au promis acestora un concert gratuit in vara lui 2010.
Si ajungem in prezent. 6 iunie 2010, o duminica oarecare in Londra, cu o vreme tipica - un pic noros, cu destul de multe sanse de ploaie. Undeva in nordul orasului, in Finsbury Park se pregatete petrecerea - ‘The victory party to end all victory parties!’. 40.000 vor veni la evenimentul care arata ca doi oameni cu o idee buna pot da peste o intreaga industrie.
In deschiderea celor de la Rage Against The Machine au cantat Gallows, Roots Manuva si Gogol Bordello. Cand am ajuns la faa locului Gogol Bordello tocmai isi terminau setul, lasand publicul in extaz. Dupa vreo 40 de minute in care ploaia ne-a tachinat un pic, un Simon Cowell caricaturizat la maximum a aparut pe cele doua ecrane din lateralele scenei, vorbind un pic despre toata istoria campaniei The Rage Factor. In final…”it gives me great displeasure to introduce the greatest rock and roll band in the world...Rage Against The Machine!”. Si cei cinci revoluionari muzicali au urcat pe scena. Fara prea multe vorbe, Testify a dat drumul nebuniei generale.
Oriunde te-ai fi aflat, lumea sarea, tipa si isi manifesta care cum putea bucuria de a vedea live o formatie care a fost destul de zgarcita in aparitii live in ultimii ani. Asa cum se intampla tot timpul, cea mai activa parte a publicului a fost in centru, de unde, dupa prima piesa, carduri intregi de oameni plecau, speriati de manifestarile tipice unui astfel de concert. Intrebarea evidenta: la ce se asteptau?
Asa cum era normal, setlist-ul, desi destul de scurt, a fost un fel de best-of ce a bifat clasice ca “Bulls on Parade”, “Bullet In The Head”, “Guerrilla Radio”, “ Sleep Now In The Fire” i, evident, “Killing In The Name”. Pe scena, totul a fost aa cum trebuie - de la Rocha, cu dansul sau specific i urletele de rigoare, Morello, cu basca de socialist i solourile unice, Commerford, cu tatuajele celebre (trivia: care-i acopera 65% din corp) si sariturile ce dadeau tonul pentru spectatori i Brad Wilk, cu ritmurile alea draceti care au susinut muzica Rage Against The Machine de la inceput. Dei, foarte probabil, nu era format din cei mai hardcore dintre fanii formaiei (biletele au fost imparite intr-un mod total aleator intre zecile de mii de oameni care s-au inscris online), publicul a fost i el la inaltime, un haos general cuprinzand Finsbury Park din primul pana in ultimul minut al recitalului Rage Against The Machine.
Pe langa caracteristicele discursuri politice, in una dintre pauzele dintre melodii, Zack de la Rocha i-a invitat pe scena pe initiatorii campaniei de pe Facebook. Morello a luat si el microfonul i a vorbit despre initiativa sotilor Morter de a recomanda tuturor celor care au cumparat Killing in the Name sa doneze o mica suma i ONG-ului Shelter, ce se ocupa cu oferirea de adapost persoanelor fara casa. Impresionai de suma stransa de fani, formaia a decis sa contribuie i ea, donand intreaga suma primita in urma vanzarilor single-ului.
Un alt moment de varf al concertului a fost cel in care Rage i-au omagiat pe The Clash, britanicii care i-au inspirat inca din copilarie, cu un cover dupa celebra White Riot.
Sunetul a fost in general bun, singura problema fiind volumul care, avand in vedere formaia ce se desfaura pe scena, ar fi meritat caiva decibeli in plus.
N-a fost un concert lung, dar a fost unul intens i o experiena greu de uitat. Rage Against The Machine au sarbatorit o victorie aa cum le place lor, in care oamenii de rand au infrant sistemul, i, mai mult de-atat, au aratat ca inca mai au ceva de spus. Industria muzicala i nu numai ea mai are nevoie de Zack de la Rocha, Tom Morello, Tim Commerford i Brad Wilk. Now you do what they told ya!
Setlist Rage Against The Machine @ Finsbury Park 6.6.2010
Testify
Bombtrack
People Of The Sun
Know Your Enemy
Bulls On Parade
Township Rebellion
Bullet In The Head
White Riot (cover The Clash)
Guerrilla Radio
Sleep Now In The Fire
Freedom
Killing In The Name