Cum a fost lansarea de album Tiarra - cronica de concert
23 Martie 2015 de Cristi Nedelcu
Programul de Sambata trecuta, 21 Martie, il aveam bine stabilit de cateva saptamani. Lansarea de album Tiarra nu voiam sa o ratez sub nici o forma. Asa ca am ajuns in Fabrica cu cateva minute inainte sa inceapa cei de la Aamon.
Pe ieseni i-am pierdut de cateva ori in Iasi, dar de aceasta data am reusit sa ii vad. Si nu am decat cuvinte de lauda la adresa lor. Una dintre cele mai inspirate alegeri pentru deschiderea unui concert Tiarra. Aamon canta genul de muzica pentru care ai crede ca ai nevoie de doi chitaristi, insa dupa ce ii auzi Lucian la chitara si pe Teodora la clape, intelegi de ce nu mai exista inca un chitarist in formatie. Mi-a placut de asemena sa vad ca tobosarul lor, Codrin, a crescut din punct de vedere artistic foarte mult. Il stiam de cand a cantat cu MAT, o alta formatie din Iasi, insa acum mi se pare ca suna mult bine, ca a ajuns la o maturitate muzicala. La voce, Lorena si Ciprian se completeaza perfect. Genul de formatie cu frumoasa si bestie la voce. Timbrul lui Ciprian mi se pare diferit fata de majoritatea solistilor de aceasta factura. Face o trecere foarte usoara intre growl, scream si clean si absolut toate trei stiluri suna foarte bine. Clar, Aamon e o formatie ce trebuie urmarita.
Au urmat cei de la Asemic, un proiect muzical cum nu cred ca sunt multe in Romania. Cu doi chitaristi de exceptie, Tudor, de la Tiarra si Negative Core Project, si Vlad care a cantat in trecut cu Bucovina, Ashaena si Rotten Remains, dar si un tobosar si un basist care se ridica la nivelul colegilor lor, acestia au aratat ce inseamna un adevarat act artistic strict instrumental. Nu pot fi incadrati la un gen muzical bine definit, de la progessive si psychedelic la hardcore si chiar jazz pe alocuri, totul este imbinat la perfectie.
Inainte de Tiarra au urcat pe scena cei de la Tragic care abordeaza si ei un mix de stiluri. Un Psychedelic Alternative care brusc de arunca intr-un '-core', apoi te duc intr-o combinatie de punk si grunge. Si la absolut toate aceste genuri solistul stie sa se plieze perfect. Vreau sa ii mai vad. Daca nu ma insel vor fi pe 28 Martie in Question Mark.
Si apoi a urmat Tiarra. Intai a fost lansarea de videoclip pentru piesa 'Pain Knows Our Names'. Apoi formatia a demonstrat de ce se numara printre cele mai bune trupe de metal infiintate dupa 2000. Instrumental de exceptie, voce de exceptie, complexitate si cursivitate in absolut orice acord. Nu ma pot abtine sa nu il remarc inca o data pe Tudor, probabil unul dintre cei mai buni chitaristi din cadrul noului val de artisti. Ceea ce mi-a atras cel mai mult atentia la show-ul Tiarra a fost faptul ca desi suna foarte dur, foarte 'plin', vioara si violoncelui ofera acea melodicitate gothica, care individualizaeaza foarte mult sound-ul Tiarra. Vocile, indiferent daca vorbim de parti de clean, growl si asa mai departe sunt puternice, sunt pe timbrul perfect pentru instrumentalul din spate. Tiarra e una dintre trupele cu care ar trebui sa ne mandrim, pe care ar trebui sa o ascultam si sa o vedem ori de cate ori avem ocazia. De la calitatea muzicii pana la prestatia scenica si la interactiunea cu publicul Tiarra este definitia trupei metal.
Le-am ascultat deja de cateva ori albumul dar vreau sa mai fac acest lucru zilele acestea pentru ca spre finalul saptamanii sa revin si cu un review. Incheiem cu videoclipul lansat Sambata seara.
Pozele de la concert pot fi vazute accesand ACEST LINK
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!