10 povesti interesante din spatele compozitiilor clasice
04 Octombrie 2010 de Chaos Lore
Cei mai multi dintre fanii muzicii simfonice nu iubesc teoria muzicala pe cat iubesc sa savureze creatiile unor genii ale muzicii. Unele dintre cele mai iubite au in spate povesti care nu sunt foarte cunoscute.
Mai jos vom vedea o selectie de 10 compozitii ake genului clasic ce au in spate o poveste. Shubert, Mozart, Stravinsky sau Beethoven, cu totii au avut povesti interesante in spatele unor opere simfonice care au atins un succes inimaginabil.
10. Simfonia Neterminata, Schubert
Simfonia a opta a lui Franz Schubert este cu adevarat neterminata. Artistul a facut doar jumatate din ea, dupa care a abandonat proiectul fara ca cineva sa stie de ce. Alti compozitori au incercat sa o incheie in viziunea lui Shubert, insa ea a ramas tot neterminata.
9. Simfonia a noua, Dvorak
Aceasta iubita simfonie este cunoscuta si ca "New World", deoarece compozitorul ceh a compus-o cand se afla in America. Numele induce insa in eroare, deoarece nu a fost compusa in intregime acolo. Desi abordeaza multe teme, este cel mai adesea descrisa ca "multinationala".
8. Fanfara pentru omul simplu, Copland
Dirijorul Orchestreidin Cincinnati l-a rugat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe Aaron Copland sa compuna o fanfara pentru a introduce concertele. Dirijorul a vrut sa faca un salut pentru militari, insa Copland a propus un sault catre cele Patru Libertati (de frica, nevoie, libertatea religiei si de exprimare). Pana la urma a compus una pentru omul de rand. In timp a ajuns sa fie auzita la concertele orck, la Jocurile Olimpice sau la evenimentele politice.
7. Marsul nuptial, Mendelssohn
Uneori e greu sa ne imaginam ca unele cantece, cum ar fi cel de La Multi Ani sau altele asemanatoare au fost compuse. Acesta este si cazul marsului nuptial, care acum este pus la orice nunta cand mireasa intra in biserica. Aria aparuse intai in Visul Unei Nopti de Vara.
6. Water Music & Royal Fireworks Suites, Handel
Georges Frederic Handel a compus trei suite pentru a-l acompania pe regele George I al Angliei in voiajul pe raul Tamisa. Se pare ca regelui i-a placut atat de mult incat a pus 50 de muzicanti sa o cante timp de ore intregi. Dupa 30 de ani, Handel a compus si suitele Artificiilor Regale. In timpul primei auditii o cortina a luat foc, in mod ironic.
5. Simfonia a treia, Beethoven
Aceasta compozitie era initial dedicata lui Napoleon, pe care compozitorul il admira. Dar cand Napoleon s-a autointitulat rege in 1804, compozitorul s-a infuriat si a rupt antetul unde era scrisa dedicatia. Aceasta a fost prima dintre operele in care si-a atins capacitatile maxime de a compune.
4. Requiem, Mozart
Tanarul geniu se pare ca a terminat prima parte din cele patru pe care le are o simfonie cu putin timp inainte de moartea sa, iar celelalte au fost completate de alti compozitori. Cat de mult din Requiem a compus Mozart cu adevarat inainte sa moara este un mister.
3. A noua simfonie, Beethoven
Dupa cum poate stiti, Beethoven si-a pierdut la un moment dat auzul. Maestrul a compus o parte din ultimele sale opere fara sa auda mare lucru. Atunci cand a sustinut premiera pentru A Noua Simfonie, a dirijiat fara sa auda nimic. Dirija sporadic si nesincronizat cu orchestra, insa publicul era entuziast.
2. Ritul Primaverii, Stravinsky
Cunoscatorii isi amintesc faptul ca baletul lui Igor Stravinsky ilustrand ritualurile pagane ale primaverii a fost huiduit la premiera. Compozitorul si coregraful au ajuns sa se dispretuiasca reciproc. S-a ajuns chiar la bataie in public intre sustinatori si cei care dezaprobau opera.
1. Les Preludes, Liszt
Se pare ca nazistii foloseau arii din Les Preludes a lui Franz Liszt ca tema muzicala oficiala pentru un jurnal propagandistic de stiri televizat, in 1940-1945. Incercati sa va imaginati ce imagini apareau.