In industria muzicala au existat intotdeauna elemente care la vremea la care au aparut erau considerate pline de originalitate insa treptat au scazut din punct de vedere al calitatii (si al respectului de sine).
Unele tendinte, ca si in moda, tind sa revina (vezi moda vintage), insa pe piata muzicala este imperativ sa nu revina cateva dintre ele. Acestea ne-au bombardat creierele alimentate de MTV prea mult timp.
Iata mai jos o lista cu 7 dintre tendintele muzicale care ar trebui sa ramana in trecut.
7. Exploatarea copiilor in muzica rap
La varsta la care daca vad un afis cu Paris Hilton imbracata si au vise deochiate, unii copii "au norocul" de a-si face aparitia in videoclipurile rapperilor de peste hotare.
Intr-o perioada devenise un adevarat cult sa ai in videoclip un fel de "mini-me" care arata exact ca tine, doar ca la scara mult mai redusa.
Desigur, romanii nostri nu se lasa mai prejos asa ca au "racolat" si ei copii pe care i-au folosit pe post de papusi - i-au imbracat in haine lalai, le-au dat nume sugestive si "gangsta" si i-au pus sa dea din cap smechereste pe versuri pe care nici macar nu le intelegeau. Plata s-a efectuat in acadele Chuppa-Chupps.
6. Grupuri de artisti care canta in cor
La anumite momente, cand omenirea s-a aflat in situatii de criza, artistii au dat mana cu mana si s-au unit pentru a canta piese induiosatare pentru a motiva oamenii.
Motivul pentru care acest lucru este un gest de ipocrizie este ca dupa ce se incheie repetitiile/inregistrarile, fiecare se urca inntr-un Rolls Royce/Bentley/Hummer si ii spune soferului personal : "La vila de la marginea marii, te rog. Nu cea din centru, aia de la marginea marii. Am nevoie de o vacanta".
Chiar si romanii nostri au luat exemplu de la mai-marii de peste hotare. Cel mai notabil exemplu ar fi piesa din campania "Anti-Drog", la care au participat baietii de la Animal X, Cristiana Raduta (?), Blondy, etc.
5. Numele de trupa care contine cifre
Intr-o vreme demult apusa, cuvintele erau formate din litere si nu cifre. Apoi a urmat un curent care s-a extins pe o perioada de cativa ani, preponderent manifestat in timpul anilor '90, cand toate formatiile noi aparute isi alegeau un nume compus din cifre (sau cifre+litere).
Exemple memorabile: UB40, 112, 3T, All 4 One, MN8
Acum "amenintarea" vine din partea formatiilor Maroon 5, Zero 7, Day 26, Matchbox 20.
Asteptam cu nerabdare ziua in care o sa vedem la MTV o noua formatie de fete Cr4zii B4b3z si una de christian rock intitulata J3sus' So1d|3rs. Sau poate un DJ numit 411 Ur B34tz R B310ng 2 Us?
4. Hair Metal (Glam Metal)
Anii '80 au fost perfecti pentru utilizarea fixativului pentru volum, makeup-ului, hainelor stramte si scurte. Chiar daca unii dintre noi privesc cu nostalgie asupra muzicii glam metal, moda de atunci nu ar trebui pusa in aplicare in zilele noastre.
Ceea ce atunci ni se parea a fi un stil cat se poate de *trendy*, acum este un semn de homosexualitate ca un barbat sa foloseasca ruj, sa poarte blana, colanti mulati si sa cante la o chitara impodobita cu diamante (exceptie facand Ludacris doar ca el nu canta - vorbind la modul general).
Exista insa formatii care au adaptat cu succes acest stil vestimentar la era in care traim, fara sa para ridicole sau rusinoase.
3. Barbati pe post de femei urate
Chiar si Marilyn Manson a avut ideea de a aparea intr-un videoclip deghizat in femeie insa el a aratat bine.
Un artist care insa nu arata bine este Boy George. Facand abstractie de talentele muzicale, Boy George oscileaza intre cele doua sexe, esuand lamentabil la ambele.
Chiar daca acest curent nu pare a fi o amenintare, vine insa confirmarea - Aziz (foto jos)
Aziz este un star pop de la vecinii nostri bulgari care si-a reprezentat tara la Eurovision.
Evident, noi nu ne lasam mai prejos si o avem pe Naomi - dar macar ea/el nu arata digratios intr-o fusta mini.
2. Diva cu voce de privighetoare langa rapperul care turuie = profit
Perioada anilor '90 a fost "imbibata" cu astfel de formule magice care umpleau buzunarele caselor de discuri.
Reteta succesului este destul de simpla: o persoana de sex feminin cu o voce puternica iar alaturi se plaseaza un rapper care incinge de-o rima ocazional.
Elemente optionale: Haine de blana (vezi Fizz - daca nu el, atunci cine?), lanturi grele ca sa vada lumea ca baiatul de cartier are valoare, un Bentley pe fundal (la noi merge un Audi), maieu alb si palarie asortata, imbracaminte in stilul mafiotilor italieni.
Exemple notabile: The Real McCoy, Snap, C & C Music Factory, Black Box, Culture Beat.
De neuitat - Alicia Keys cu Jay-Z, Beyonce cu Jay-Z, Rihanna cu Jay-Z.
Asteptam cu nerabdare o piesa Jay Z featuring Obama. Sau Oprah.
1. Dansuri specifice anumitor piese
Desi 70% dintre artisti au o oarecare miscare coregrafica, unii au dus asta la extrem si au inventat un adevarat cult al pieselor care au un dans distinctiv.
"Ah! Recunosc piesa asta! Nu aveau dansul ala?"
Exemple notabile de astfel de piese: "The Locomotion", "Macarena", "Ice, Ice Baby" (dar el a fost probabil singurul care nu arata ciudat), "Cotton Eye Joe".
Amenintari curente nu mai exista din lipsa de originalitate.
Cracked.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram