Epoca victoriana a ramas un simbol de eleganta si anumite elemente s-au transpus si la zilele noastre, de la stilul vestimentar preluat de moda gothica la bijuterii si case somptuoase.
Chiar daca unii oameni privesc oarecum nostalgici la costumele victoriene, la balurile din acea perioada si la stilul de viata simplu dar galant, exista aspecte ale acelei epoci deloc neglijabile.
Casele saracilor
Casele pentru saraci erau institutii conduse de guvern unde erau "adunati" oamenii saraci, infirmi sau bolnavi psihic. Toti cei care nu erau de folos comunitatii umpleau aceste camine care de cele mai multe ori erau murdare si reprezentau un risc pentru sanatate. La acea vreme, saracia era o insulta lipsita de onoare la adresa societatii iar oamenii care duceau vieti modeste si nu se lafaiau in case imense erau considerati paria. Cei ce ajungeau in caminele pentru saraci trebuiau sa indeplineasca munci istovitoare pentru a plati "cazarea", de la copii care abia ajungeau sa vada ce se afla pe masa pana la batrani.
Chirurgia
In epoca victoriana operatiile chirurgicale erau extrem de periculoase. Daca pacientul supravietuia operatiei, risca sa moara din cauza conplicatiilor si infectiilor post-operatorii.
Interventiile se realizau fara anestezie si doctorii nu aveau medicamente pentru a calma durerile pacientilor. Despre electricitate nu putea fi vorba, asadar nu existau echipamentele electrice din zilele noastre pentru a minimiza durata operatiilor, implicit a suferintei bolnavilor.
De mentionat ca in acea perioada crescuse "popularitatea" castrarilor si a lobotomiilor.
Medicina in general
Pentru noi este ceva normal sa avem parte de ingrijiri medicale corespunzatoare epocii in care traim (desi nu avem parte de ele daca nu suntem 'inarmati' cu bani) insa epoca victoriana era cunoscuta pentru "remediile" sale ciudate.
De exemplu, pacientii care contractau diverse boli, de la tuberculoza pana la gripa, erau inchisi in camera lor iar medicii le interziceau membrilor familiei sa lase lumina naturala sa patrunda in camera sau sa aeriseasca incaperea. Desi noi suntem incurajati astazi sa iesim la aer curat, la vremea aceea se credea ca pacientul poate fi expus la virusi.
O alta practica destul de raspandita era realizarea unei incizii in bratul pacientului pentru a "scoate sangele rau". Medicii credeau ca in acest mod boala "va iesi" din corpul bolnavului o data cu sangele acestuia.
Jack Spintecatorul
In aceeasi epoca, Londra a fost terorizata de renumitul Jack Spintecatorul. Acesta a macelarit cateva prostituate care lucrau pe strazile orasului. Ziarele londoneze au vuit iar frica s-a instalat treptat in vietile oamenilor care se temeau sa iasa pe strada. Politia nu a reusit niciodata sa il identifice pe criminal insa au existat numeroase teorii si idei privitoare la acesta.
Ciudatii de la circ
Desi noi suntem obisnuiti sa vedem la spectacolele de circ clowni, animale, oameni care "scuipa" flacari si femei sumar imbracate de o flexibilitate iesita din comun, pe vremuri circul era un fel de adapost pentru ciudati. De la femei cu mustata si barba la oameni cu doua perechi de maini, de la copii care aratau ca niste extraterestri pana la persoane cu abilitati ciudate - isi puteau scoate ochii din orbita, puteau sa soarba lapte pe gura si sa-l scuipe pe nas/urechi/etc.
Acesti "ciudati" (dupa cum se denumeau chiar ei) erau principala atractie a circurilor si oamenii plateau bani greu ca sa-i vada.
Ultima fotografie
Printre "luxurile" epocii victoriene se aflau si fotografiile asadar majoritatea oamenilor nu isi permiteau sa se pozeze pe durata vietii. Cu toate acestea, cand cineva drag murea, toti doreau sa aiba o fotografie impreuna cu acea persoana. Oricat de bolnava li s-ar parea ideea cititorilor nostri, oamenii ii aranjau pe cei decedati astfel incat sa para...vii, dupa care ii asezau in pozitii relativ normale si incepea "sedinta foto". Cei decedati erau adesea machiati, in special in zona obrajilor pentru a parea in viata. In afara de acest lucru, daca nu li se puteau deschide ochii, familia picta pe pleoapele mortului "seturi noi de ochi".
Listverse.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram