Ce a insemnat data de 13 decembrie pentru istorie?

de twilight red

Ce a insemnat data de 13 decembrie pentru istorie?


Ziua de 13 este considerata de multi oameni ca fiind una nefasta insa nu este o regula sa fie si adevarat. Istoria de-a lungul timpului a demonstrat ca data de 13 decembrie are o insemnatate semnificativa ce merita dezvaluita.

Patentarea cornetului de inghetata si descoperirea Noii Zeelande fiind cateva dintre reperele acestei date.

In 13 decembrie, anul 1983, a decedat Nichita Hristea Stanescu, poet, scriitor si eseist roman. Considerat atat de critica literara cat si de publicul larg drept unul dintre cei mai de seama scriitori pe care i-a avut limba romana. Acesta apartine temporal, structural si formal, neo-modernismului romanesc din anii 1960-1970.

Printre volumele sale de poezii se numara: “Sensul iubirii”, 1960, “O viziune a sentimentelor”, 1964 (pentru care primeste Premiul Uniunii Scriitorilor), “11 elegii”, 1966, “Necuvintele”, 1969 (pentru care primeste Premiul Uniunii Scriitorilor), “Epica Magna”, 1978 (pentru care primeste premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Romane), “Noduri si semne”,1982.

In 1975, Universitatea din Viena ii acorda premiul Gottfried von Herder; in acelasi an primeste a patra oara premiul Uniunii Scriitorilor. In 1980 a fost
nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatura. Se stinge din viata in urma unei crize hepatice si este inhumat la cimitirul Bellu, in fata mormantului lui Mihai Eminescu. Este ales post-mortem membru al Academiei Romane in 1990.

In 13 decembrie 1935 a decedat Francois Auguste Victor Grignard, chimist francez, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1912 impreuna cu Paul Sabatier.

La 13 decembrie 1930 a decedat Fritz (Friderik) Pregl, chimist sloven, Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in 1923.

In 13 decembrie 1923 s-a nascut Philip Warren Anderson, fizician american, Laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1977 impreuna cu John Hasbrouck van Vleck si Nevill Francis Mott.

La data de 13 decembrie 1903, Italo Marcioni patenteaza cornetul de inghetata.

In 13 decembrie 1797 s-a nascut Christian Johann Heinrich Heine, unul dintre cei mai mari poeti germani, ultimul reprezentant al romantismului german. Si-a castigat reputatia internationala in domeniul literar cu “Cartea cantecelor” (1827), care cuprinde versuri de dragoste.

Proza lui, “Imagini de calatorie”(4 volume, 1826-1831), a fost imitata de multi autori. In 1831 poetul s-a stabilit in Paris, unde a scris articole si studii pe teme politice si sociale, multe dintre ele criticand conservatorismul german.

A doua carte de versuri, “Poezii noi”(1844), reflecta implicarea sa in problematica sociala. Scrise intr-o perioada in care starea sanatatii si situatia financiara erau precare, poemele au o tonalitate sumbra, dar foarte apreciata. Versurile sale au fost puse pe muzica de mari compozitori precum Robert Schumann, Johannes Brahms, Richard Wagner, Franz Schubert.

La data de 13 decembrie 1693 a decedat Dimitrie Barila, cunoscut mai ales pe numele monahal Dosoftei, mitropolit al Moldovei (1671-1674, 1675-1678), carturar, poet si traducator. In 1678, din cauza evenimentelor politice, a plecat in Polonia cu ostile regelui Jan Sobieski, unde a ramas pana la sfarsitul vietii. Cunostea limbile greaca, latina, slavona si polona.

A fost unul dintre cei mai mari carturari romani, fiind primul poet national, primul versificator al “Psaltirii” in intreg Rasaritul ortodox, primul traducator din literatura dramatica universala si din cea istorica in romaneste, primul traducator al cartilor de slujba in romaneste in Moldova, primul carturar roman care a copiat documente si inscriptii, unul dintre primii cunoscatori si traducatori din literatura patristica si post patristica.

A contribuit la formarea limbii literare romanesti, a sustinut introducerea limbii romane in biserica si a incurajat cultura prin tiparirea a numeroase carti, in special cu caracter religios. In 2005 Biserica Ortotoxa Romana l-a proclamat sfant.

In 13 decembrie 1642 navigatorul olandez Abel Janszoon Tasman a descoperit Noua Zeelanda.

La 13 decembrie 1466 a decedat Donatello (nascut Donato di Niccolo), maestru al sculpturii in marmura si bronz, unul dintre cei mai mari artisti ai Renasterii italiene.

Printre lucrarile sale se numara statuile din marmura ale lui David, Sf. Ioan Evanghelistul, Sf. Marcu, Sf. Gheorghe (1415), “Inaltarea”, “Ospatul lui Irod” (1433-1435), dar si din bronz: statuia Sf. Ludovic de Toulouse (1423), David (1433-1443) – prima statuie nud independenta, la scara mare, realizata in Renastere, statuia ecvestra a faimosului condotier Erasmo da Narmi (poreclit Gattamelata) in perioada 1447-1450, considerata a fi stramoasa tuturor monumentelor ecvestre.

Sursa: politicall.ro




Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: