Cei mai faimosi spioni din istorie

de Morrison

Cei mai faimosi spioni din istorie
Pe timp de razboi sau pace, spionii joaca un rol extrem de important in strangerea de informatii utile tarilor pentru care lucreaza. In randurile urmatoare va prezentam cei mai faimosi zece spioni ai lumii.

10. Richard Sorge (1895-1944)
A spionat pentru: Uniunea Sovietica


sorge


Este considerat a fi unul dintre cei mai buni spioni ai Uniunii Sovietice din Japonia, inaintea si in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. In octombrie 1914 se inroleaza ca voluntar si lupta pana in martie 1916, cand este ranit pe frontul de Vest.

Se va duce in Uniunea Sovietica unde va fi recrutat ca spion. Sustinea ca este jurnalist si, sub aceasta acoperire, calatoreste in mai multe tari europene unde raspandeste ideologia comunista.

In mai 1933 va fi trimis in Japonia pentru a organiza aici o retea de spionaj. Este prins, insa, in octombrie 1941 in Tokio, in locuinta iubitei lui. Desi torturat, Sorge nu a recunoscut legaturile cu sovieticii. A fost spanzurat pe 7 noiembrie 1944. Uniunea sovietica a negat de asemenea orice legatura cu acesta pana in 1964.


9. The Cambridge Five (sec. XX)

A spionat pentru: Uniunea Sovietica



cambridge 5


Cambridge Five era un grup de spioni sovietici in Marea Britanie, ce a strans informatii in timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. Au fost suspectati si de dublu-spionaj, in favoarea nazistilor. Desi au fost numiti Cambridge Five, cel de al 5-lea membru a ramas necunoscut. Iata un profil al celorlalti 4:


Kim Philby. Dintre toti, Philby a produs cele mai mari pagube fortelor britanice si americane, furnizand informatii secrete Uniunii Sovietice lucru ce a cauzat moartea mai multor agenti. S-a nascut in India, tatal sau sergentul John Philby, fiind ofiter britanic si consilier al regelui Arabiei Saudite.


Donald Duart Maclean: Donald a fost recrutat ca agent inca de pe cand era student la Cambridge. Actiunile sale sunt considerate raspunzatoare pentru blocada sovietica din Berlin. A devenit ulterior colonel in KGB.


Guy Burgess: Burgess si Anthony Blunt au oferit documente secrete ce apartineau Biroului Afacerilor Externe in care era descrisa strategia militara a Aliatilor. Ocupa functia de secretar al Ministerului Afacerilor Externe Britanic.


Anthony Blunt: era un istoric englez, fost profesor de Istoria Artei la Universitatea din Londra. Dupa vizita sa in Rusia in 1934 a fost recrutat de NKVD (stramosul" KGB-ului). El i-a recrutat pe Guy Burgess si Donald Maclean.

Sunt cunoscuti drept Spionii de la Cambridge", deoarece toti au adoptat doctrina comunista pe cand se aflau in Universitatea din Cambridge, in anii 30.

8. Belle Boyd (1844-1900)
A spionat pentru: Confederatie


belle boyd


Bella Boyd, pe numele sau adevarat Maria Isabella Boyd, a fost un spion al Confederatiei in timpul razboiului civil. Opera din hotelul tatalui sau si oferea informatii valoroase generalilor Confederatiei. Inceputul carierei in spionaj a fost pur accidental: un grup de soldati ai Uniunii au patruns in casa parintilor ei cu intentia de a arbora steagul american si i-au jignit mama. Belle a scos arma si a impuscat pe unul dintre ei. Era in varsta de 17 ani. Un tribunal a achitat-o, insa a fost tinuta sub supraveghere. A profitat de aceasta si a obtinut informatii pretioase despre Uniune de la unul dintre paznicii ei. A scris mai tarziu despre acesta: Acestuia, ii sunt indatorata pentru cateva flori uscate trimise si multe informatii importante."

Belle a transmis secretele aflate generalilor ei prin servitoarea Eliza Hopewell. Intr-o seara din 1862 a auzit un general vorbind despre planurile Uniunii de a muta temorar cateva trupe lucru ce slabea prezenta militara in Front Royal. A transmis informatia mai departe, lucru ce a dus la cucerirea orasului de catre Confederatie. Pentru faptele sale, a fost decorata cu Crucea de Onoare.

Belle a fosr arestata in cele din urma, dupa ce iubitul ei a tradat-o, pe 29 iulie 1862. A fost tinuta timp de o luna intr-o inchisoare din Washington, insa a fost apoi eliberata. Dupa o perioada petrecuta in Anglia, se intoarce in Statele Unite, unde a strabatut intreaga tara, povestind aventurile ei din timpul razboiului civil. A murit in Wisconsin, de febra tifoida, in varsta de 56 de ani.

7. Nathan Hale (1755-1776)

A spionat pentru: Armata Continentala

hale


Nathan Hale a fost capitan in Armata Continentala in timpul Razboiului de Independenta. Este considerat a fi primul spion american, dupa ce s-a oferit voluntar pentru o misiune de strangere de informatii. A fost prins insa de britanici. A ramas in istorie pentru discursul pe care l-a tinut inainte de a fi spanzurat: Regret faptul am doar o singura viata pe care sa o pot da pentru tara mea".

Hale s-a nascut in Connecticut si a urmat cursurile Universitatii Yale, unde a absolvit printre primii din clasa. A fost profesor pana la izbucnirea Razboiului de Independenta in 1775. S-a inrolat in militia din Connecticut cu rang de sergent. In timpul bataliei din Long Island, Hale s-a oferit voluntar pentru a merge in spatele liniilor inamice si a strange informatii despre miscarile britanicilor. Sustinea ca este un profesor neamt care doreste sa ajunga in New York.



A fost prins intr-o carciuma, dupa ce a fost pacalit sa isi dezvaluie adevarata identitate. Este interogat, asupra lui gasindu-se si dovezi fizice. Conform legilor din acea vreme, a fost gasit vinovat si condamnat la moarte. A fost dus in locul in care astazi se afla intersectia dintre 66th Street si Thrird Avenue din Queens, NY si spanzurat. Avea 21 de ani. Un ofiter britanic a consemnat cele intamplate: Era foarte stapan pe sine. A zis ca este datoria oricarui ofiter de a se supune oricarui ordin primit de la superiorul sau si de a fi pregatit in permanenta pentru moarte".


6. John Andre (1750-1780)
Spion pentru: Marea Britanie

john andre

John Andre, ofiter englez, a fost spanzurat pentru spionaj, in timpul Razboiul de Independenta. La varsta de doauzeci de ani s-a mutat in America de Nord, pentru a se alatura fortelor de ocupatie. In 1779 a primit functia de General Adjutant in armata engleza, cu gradul de maior. In luna aprilie a aceluiasi an, John Andre avea sa devina responsabil cu Serviciile Secrete engleze. In anul 1780 o incercare de complot impotriva Americii avea sa ii aduca moarte

5. Klaus Fuchs (1911-1988)
Spion pentru: Uniunea Sovietica


fuchs

Fuchs, fizician german la origini, a lucrat pentru Anglia la proiectul bombei atomice. La scurt timp dupa ce s-a angajat, a inceput sa paseze informatii despre proiect, Uniunii Sovietice. Dupa spusele lui, rusii aveau dreptul sa fie la curent cu proiectele pe care Anglia si America le dezvoltau. In 1943, Fuchs a fost transferat in America, pentru a asista la proiectul Manhattan.

Incepand cu 1944 a lucrat in New Mexico, pentru La Lamos. Timp de doi ani, Fuchs a livrat KGB-ului planuri teoretice pentru construirea unei bombe cu hidrogen si de asemenea date importante despre productia de uranium 235, permitandu-le rusilor sa determine numarul de bombe in posesia Statelor Unite.


La intoarcerea sa in Anglia, in anul 1946, Fuchs a fost interogat si in consecinta arestat si condamnat la 14 ani de inchisoare, pedeapsa maxima pentru transmiterea de informatii secrete unei natiuni-prietena. A fost eliberat dupa noua ani de inchisoare, dupa care s-a mutat in Germania, unde si-a petrecut restul vietii.

Mai multi spioni aici.


Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: