Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010

de Buvnitz

Cele mai interesante descoperiri astronomice ale anului 2010


Anul 2010 a fost plin de descoperiri stiintifice mai ales in domeniul astronomiei. Unele din ele au ramas insa doar la capitolul controverse, intrucat nu exista suficiente dovezi, anunta Realitatea.net. National Geographic a alcatuit un top al celor mai interesante descoperiri astronomice din 2010.

9. Hubble a descoperit cele mai vechi galaxii

Galaxii albastre, compacte, au fost vazute pentru prima oara de catre astronomi, in luna ianuarie 2010. Acestea sunt cele mai indepartate, si prin urmare, cele mai vechi galaxii, spun oamenii de stiinta.

Aceste galaxii au inceput sa se formeze la 500 de milioane de ani dupa Big Bang, care ar fi avut loc acum 13,7 miliarde de ani.

Obiectele au fost zarite in fotografii realizate de telescopul spatial Hubble, cu Wild Field Camera 3, instalata in 2009.

7. A fost prezis sfarsitul timpului

O teorie a originilor universului prezice ca timpul se va sfarsi peste doar cinci miliarde de ani, potrivit unui studiu publicat in octombrie.

Predictia foloseste teoria inflatiei eterne, care spune ca universul nostru este doar unul dintr-un numar infinit de universuri. Acest lucru cauzeaza probleme calculelor probabilitatilor folosite de teoreticieni.

6. A fost descoperita o planeta locuibila

Desi anuntul s-a dovedit controversat mai tarziu, astronomii au incantat publicul in septembrie cand au anuntat ca au descoperit o planeta, in afara sistemului nostru solar, cu atmosfera, regiuni temperate si apa lichida, vitala vietii - asa cum o stim noi.

Planeta Gliese 581g are o masa de trei ori mai mare decat Terra. O parte a ei este intotdeauna indreptata spre soare, avand lumina constant, iar cealalta este scufundata intotdeauna in intuneric.

Daca exista extraterestri acolo, ar putea trai de-a lungul liniei dintre umbra si lumina, intr-o regiune temperata, spun cercetatorii.

3. Cea mai mare luna plina a anului

Luna ianuarie a vazut cea mai mare luna plina a anului 2010 , stand alaturi de Marte, vizibil cu ochiul liber.

Luna din ianuarie a fost cu 30% mai luminoasa si cu 14% mai mare decat celelalte luni ale anului, intrucat vecinul nostru cosmic a fost mai aproape de Terra decat de obicei, la doar 356.593km.

1. Gaurile negre contin universuri

Universul nostru ar putea sta intr-o gaura neagra, care este si ea parte a unui univers mai mare.

Toate gaurile negre descoperite pana acum la noi in univers, de la cele microscopice la cele supermasive, ar putea fi usile catre alte realitati.

Potrivit unui studiu din aprilie, o gaura neagra este de fapt un tunel intre universuri, un fel de gaura de vierme. Materia atrasa de gaurile negre nu se distruge, cum se presupunea, ci iese printr-o "gaura alba", aflata la capatul cele negre, in alt univers.

Continuarea pe Realitatea.net



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: