|
METALHEAD.ro » Articole » Creaturi mitologice (II)
|
Stiri Concerte Bilete Poze Artisti Acorduri Versuri Facebook Instagram
Creaturi mitologice (II)
24 Noiembrie 2009 de Astaroth Priestess
La cererea "clientilor" am decis sa realizam si partea a doua a topului privind creaturile mitologice, urmand sa cautam informatii si pentru un top exclusiv al creaturilor din folclorul, respectiv mitologia romaneasca.
10. Unicornii
Unicornul este cunoscut si sub numele de inorog sau licorna si este reprezentat de un cal alb cu un corn in frunte, in jurul caruia legendele si basmele au invelit o serie de proprietati miraculoase.
Conform folclorului, cornul unei astfel de fapturi avea abilitatea de a vindeca bolile si ranile, de a readuce la viata o persoana si de a deveni invizibil.
Unicornul este considerat un simbol al puritatii si al libertatii si, conform legendelor, oamenii au decimat aceste fiinte pentru a intra in posesia cornului lor cu proprietati magice.
9. Gigantii
Mitologia spune ca gigantii erau copii lui Uranus, zeul cerului, si a Geei, mama pamantului, nascuti de Geea pentru a-i razbuna pe titanii inchisi de Zeus in Tartar.
Desi erau nascuti dintr-o zeitate, gigantii erau muritori si conform legendei puteau fi ucisi daca un muritor si un zeu ii loveau mortal in acelasi timp.
8. Pasarea Phoenix
In mitologie, pasarea Phoenix este un simbol al longevitatii si al renasterii si care a inspirat celebra zicala "renaste din propria-ti cenusa".
Zicala este o referire la abilitatea creaturii de a se regenera - periodic, se va autoincendia intr-un cuib special amenajat din plante aromatice si va ranaste din propria cenusa.
Aspectul este asemanator cu cel al unui vultur, insa penajul este mult mai colorat, nuantele predominante fiind cele de rosu si oranj, in unele legende fiind infatisata ca o pasare cu penele de aur.
Este considerata un simbol al intelepciunii si al cunoasterii, spunandu-se adesea ca si-ar oferi o parte din cunostiinte celor merituosi, impreuna cu darurile sanatatii.
7. Grifonul
Grifonul este infatisat ca fiind o creatura maiestuoasa de dimensiuni mari, cu corp de leu, cap de vultur si aripi de vultur. Aspectul este unul simbolic si denota maretie, nobilitate, libertate si intelepciune.
Conform legendelor, grifonul era un gardian, cel mai adesea folosit la apararea obiectelor de mare valoare ale nobililor, si ghearele sale aveau propietati medicinale iar penele sale puteau readuce simtul vazului oamenilor orbi.
In epoca medievala apar scrieri conform carora in crestinism grifonul era simbolul lui Iisus, care era asemeni creaturii atat uman cat si zeu si in anumite biserici se mai pot gasi sculpturi cu aceste fiinte nobile.
6. Centaurul
Centaurii sunt creaturi ce apar in mitologia greaca si sunt cunoscuti pentru aspectul lor dual - trunchi uman unit cu trunchiul si membrele unui cal.Desi in mitologia greaca erau simboluri ale haosului si ale pasiunilor nestavilite, centaurii au devenit in epoca moderna un simbol al intelepciunii si nobilitatii si li s-au atribuit abilitati de prezicere a viitorului, vindecare si cunostiinte de astronomie.
5. Medusa
In mitologia greaca, Medusa era o gorgona si fica lui Phorcys si al lui Ceto(fica lui
Geea si a lui Pontus), zei ai marii, fiind infatisata ca o femeie frumoasa cu serpi in loc de par care isi atragea victimele, in special barbatii, si le impietrea cand acestia realizau contact vizual.
Numele sau semnifica "gardian", "protector" si conform mitologiei clasice, aspectul sau se datoreaza zeitei Atena, in templul careia slujea ca preoteasa. Zeita virgina a transformat-o pe Medusa, furioasa dupa ce aceasta si-a pierdut virginitatea pe care i-a impus-o Atena.
4. Minotaurul
In mitologia greaca, minotaurul era o fiinta cu aspect aproape uman - corp omenesc si cap de taur - si fire de animal salbatic, incontrolabil, fapt pentru care a fost inchis in labirintul din Creta si ulterior ucis de Teseu.
Conform legendei, regele Cretei, Minos, i-a cerut lui Poseidon un taur alb pe care urma sa il sacrifice pentru a onora numele zeului apelor, insa a decis sa-l pastreze pentru sine. Alegerea sa a infuriat zeul care a facut in asa fel incat sotia regelui, Pasiphae, sa se indragosteasca de taur.
Aceasta a recurs la un truc pentru a se imperechea cu taurul iar din cei doi a rezultat minotaurul, creatura care a devenit in timp instabila si lesne de controlat, astfel incat Minos i-a cerut lui Daedalus sa construiasca un labirint gigantic unde sa il abandoneze, cu scopul de a-l inchide pe veci.
3. Dragonii
Dragonii sunt creaturi de legenda si de basm, reptilieni ca origine iar doua categorii primare ar fi dragonii europeni si dragonii din cultura orientala.
Dragonii europeni sunt asociati elementului pamant si sunt adesea infatisati ca fiind de dimensiuni mari, cu corp asemanator cu cel al unui varan, coada de sarpe si aripi asemanatoare cu cele ale unui liliac. Legendele europene despre dragoni difera de la cultura la cultura, astfel incat in anumite zone se vorbeste despre aceste creaturi ca ar avea proprietatea de a scuipa foc si desi sunt infatisati ca ar avea doua perechi de membre, in unele culturi membrele superioare sunt inlocuite de aripi care le folosesc la mers si agatat.
Dragonii din cultura orientala nu difera mult la aspect insa nu au aripile specifice celor din cultura europeana si cel mai adesea sunt asociati cu elementul apa.
Epoca moderna le-a atribuit acestor fiinte numeroase abilitati, printre care cea de a vorbi si de a stabili contact telepatic cu o fiinta umana.
Dragonii sunt asociati cu intelepciune, longevitatea, puterea fizica si sunt simbolistica lor face referire la niste gardieni ai naturii.
2. Ielele
Sunt creaturi specifice folclorului romanesc si sunt cunoscute datorita faptului ca cei care le privesc isi pierd mintile.
In folclor, ielele sunt zane de o frumusete rara care apar uneori sub forma umana, alteori ca entitati nematerializate si care obisnuiesc sa danseze goale in grupuri numeroase.
Desi nu sunt fiinte meschine, ielele sunt iute de manie atunci cand sunt provocate, jignite, cand fiintele umane dorm sub un copac considerat proprietatea lor, cand beau apa din izboare sau fantani folosite de ele sau cand sunt surprinse dansand, folclorul spunand ca o astfel de greseala il poate costa pe om sanatatea mintala.
Fiindca numele lor sunt inaccesibile, oamenii le-au atribuit numeroase porecle si nume bazate pe caracteristicile lor, insa in popor se spune ca aceste nume nu ar trebui pronuntate orbeste din cauza ca ar putea fi bazele unor incantatii periculoase, rostite doar de vrajitoare, si ca acestea folosesc aceste pseudonime pentru bazele anumitor vraji.
1. Moartea
Moartea (Grim Reaper) a fost personificata inca de la inceputul istoriei din cauza temerilor oamenilor de conceptul de "sfarsitul vietii".
Cel mai adesea, Moartea este infatisata ca o entitate cu aspect scheletic acoperita cu o mantie neagra cu cagula ce poarta in mana o coasa cu care iti trece victimele in lumea de dincolo.
In unele povestiri, Moartea, sau Ingerul Mortii, este capabila chiar sa cauzeze decesul unei persoane, urmand ca omul sa incheie un targ cu "trisor" pentru a-si redobandi viata.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram
Bilete Concert 50 Cent in Bucuresti la Romaero
Toate articolele de pe site reprezinta parerea celor care le-au scris si nu punctul de vedere oficial al METALHEAD
Bilete Concert Coldplay pe Arena Nationala din Bucuresti © copyright 2004 - 2023 METALHEAD.ro