Timp de 20 de ani, principala ocupatie a lui Bruce Willis, a fost sa distruga rand pe rand, cladiri, masini, retele de metrou, tunele si chiar vapoare. Daca in trecut aveam in fata catastrofe de ordin ceva mai mic, de data asta John Mclane s-a hotarat ca ar fi bine sa aduca toata America la pamant. Zis si facut.
Recunosc ca nu ma asteptam la un film monumental. Primul capitol din seria Die Hard este si probabil va fi cel mai bun. Insa, pe locul doi, se plaseaza Die Hard 4. Cu o poveste interesanta, precum si o distributie de zile mari, filmul se poate plasa cu usurinta in topul anului. Avem in fata un John Mclane, care la o varsta destul de considerabila, nu reuseste sa tina pasul cu infractorii zilelor moderne.
Computerul e arma principala si nu cred ca trebuie sa fi un geniu ca sa iti dai seama ca John Mclane nu prea se pricepe la acest capitol.
Asa ca Willis se alege cu un partener, Matt Farrell. Acesta este interpretat de catre Justin Long (pe care l-ati putut vedea in Jeepers Creepers). Pustiul e un geniu IT. Povestea este bine conturata. Un grup de hackeri incearca sa distruga sistemul de securitate american, pentru a demonstra ineficienta guvernului. Insa adevaratul scop, sunt ca de obicei banii.
Matt este angajat de catre hackeri, sa realizeze un cod care poate distruge software-ul apararii. Ulterior, acesta este vanat de catre mercenari, singurul om care il poate salva, fiind John McClane. Caracterul personajului negativ este destul de tipic. Fost angajat al guvernului, demis din functie, un adevarat geniu IT.
Si desigur, cireasa de pe tort, foarte multe inclinatii de psihopat. Filmul este tras de par, fapt ce nu face decat sa ma bucure. Avem de-a face cu un Willis, ce arunca masini in elicoptere, distruge fabrici, avioane sau poduri.
Daca in primele 3 filme, personajul nostru se limita la o singura zona a Americii, acum avem parte de un dezastru la nivel national. Washington cade la pamant, la fel si Baltimore, iar ulterior, toata reteaua electrica din USA, ajunge in mainile hackerilor. John e suparat foc. Oricum, nu sta bine cu nervii in acest film. De departe cel mai amuzant moment mi s-a parut lupta dintre Willis si prietena lui Thomas (personajul negativ).
Mai Lihn il pocneste pe McClane, il arunca circa 4 etaje, dupa care acesta se trezeste, face rost de o masina, urca 4 etaje, intra in saraca fata si o "plimba" inca 6 etaje. Ulterior, masina cat si Mai Ling, au parte de o cazatura de cativa zeci de metri. Sadic, insa plin de umor negru.
Ce m-a enervat, este relatia dintre John si fiica sa. Chiar daca e o idee de bun augur, scenele sunt prea siropoase, tipic Hollywood. Finalul este cam brusc, fara vreun moment memorabil. Ca de obicei, John McClane castiga premiul pentru cel mai jegos erou la filmelor de actiune. La final, il vedem pe Bruce mai murdar ca niciodata.
M-a amuzat o replica din fim si anume "Why won't you die?". Pai scuza-ma, dupa ce distrugi capitala Americii, elicoptere, poduri, fabrici si camioane, cu siguranta nu cred ca o sa mori prea repede. Die Hard 4 nu se incurca prea mult cu tehnologia de ultima ora. Poate doar decorurile.
In concluzie, Die Hard 4 este un film foarte bun si contine exact ceea ce inseamna Die Hard. O groaza de scene trase de par si cat mai mult haos. Bruce Willis a salvat lumea si de aceasta data. Chiar si la 52 de ani.
Nota: 8/10Fane
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram