Ca despre orice fiinta misterioasa, si despre vampiri ne place sa credem ca sunt, poate, undeva la limita dintre fantezie si real. Creativitatea umana a impodobit aceasta creatura cu tot soiul de caracteristici.
Dintre ele, cele mai des intalnite sunt sensibilitatea la cruci si usturoi, hranirea cu sange si lipsa reflexiei in oglinda.
Fiecare dintre acestea au pornit de la o baza reala cu radacini in obiceiuri, cultura si istorie, adica in realitate.
Cel mai important aspect (si cel mai atragator) este conectarea cu religia, prin personificarea ca fiinta demonica. Sa vedem care sunt explicatiile pentru aceste mituri.
8. Tepusa in inima
Cea mai comuna metoda de ucidere a unui vampir regasita in carti si filme este tepusa infipta in inima (daca vreti sa aflati tot felul de metode de ucidere a mai multor creaturi ciudate, urmariti serialul Supernatural). Unele povesti spun ca lemnul trebuie sa fie unul sfant pentru a nu mai invia. Se spune ca fiinta geme cand este strapunsa, fapt normal, avand in vedere ca toate gazele prinse in intestine razbesc din cauza presiunii aplicate pe torace.
7. Lilieci
In folclorul romanesc se crede ca un liliac, insecta sau alta creatura inaripata care trece pe deasupra unui cadavru poate deveni un strigoi. Liliecii se aseamana mult cu vampirii in ceea ce priveste dintii, acuitatea auditiva si olfactiva si obiceiurile alimentare - unele specii consuma sange. Daca e sa o luam asa, si tantarii sug sange, poate vampirii se transforma si in tantari?
6. Cadavre proaspete
Atunci cand exista suspiciunea de vampirism in zona, oamenii obisnuiau sa isi dezgroape mortii pentru a identifica eventuale transformari. Presupusele semne prin care identificau prin obraji imbujorati, unghii si par care continuau sa creasca, insa aceste lucruri pot fi explicate prin legile descompunerii - depozitarea la temperaturi scazute in adancimea pamantului si lipsa aerului pot conserva usor trupul decedat. Iar parul si unghiile mai cresc o scurta perioada dupa moarte.
5. Colti
Se crede cei ce ar fi putut fi vampiri aveau caninii mai lungi decat normal. Porfiria, numita si "boala vampireasca", este o boala genetica recesiva care face ca hemoglobina din sange sa fie mai putina, si deci, pielea mai alba, dar si pielea mai sensibila, chiar si cu reactii alergice la lumina. In plus, gingiile si buzele isi schimbau infatisarea, semanand cu cele ale unui mort. In majoritatea tarilor europene, daca un bebelus se nastea cu dinti era considerat vampir.
4. Reflexie
O alta legenda este lipsa reflexiei din oglinda. In folclor oglinzile au fost asociate cu moartea. In Bulgaria se spune ca daca reflexia unui cadavru se vede intr-o oglinda, sau daca oglinzile nu au fost acoperite in prezenta unui cadavru, atunci era posibil sa mai moara cineva. Cei care sufereau de boala mentionata mai sus obisnuiau sa renunte la oglinzile din casa, pentru a nu isi mai vedea uratenia reflectata in ele.
3. Fotosensibilitate
Mitul spune ca, fiind creaturi blestemate ale intunericului, nu puteau lua contact cu lumina. Porfiria da aceste reactii - basici si arsuri de la razele UV, pe care corpul nu are puterea sa le vindece. Asociat cu aspectul cadaveric al celor bolnavi, se poate explica de unde ideea mitului.
2. Usturoi
Daca e sa ne gandim serios, oricine ar fugi de usturoi, avand in vedere cum se manifesta dupa ingerare. Usturoiul este un aspect important in folclor, insa de ce usturoi? Boala despre care am vorbit pana acum poarta culpa - usturoiul contine substante care accentueaza simptomele bolii si este evitat cu siguranta de cei afectati. E ca si cum ai fi alergic la polen si mergi intr-un camp cu flori.
1. Sange
De ce sange si nu altceva? Care ar putea fi efectul ingerarii de sange pentru un mort viu? O parte din explicatie este din nou asociata Porfiriei - avand in vedere lipsa acuta de hemoglobina, cei bolnavi consumau sange proaspat in speranta ca va functiona ca un supliment alimentar, care sa satisfaca aportul de hemoglobina din sangele lor.
Sursa: Listverse.com
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram