Recent am acordat un interviu unui webzine francez important (care va fi publicat in curand), iar inevitabil una din intrebari a fost: care e situatia cu scena rock/metal din Romania?
Am preferat sa prezint doar partea plina al paharului, fiindca acolo nu era locul pentru critici si rafuiala. Probabil singurul punct pozitiv in miscarea rock din Romania e faptul ca de cativa ani, la nivel de trupe, situatia s-a schimbat mult. Din ce in ce mai multe trupe autohtone realizeaza albume excelente, cu o productie la nivel international si prestatii „live” cu care nu s-ar face de rusine pe nici o scena din Europa.
Insa, din pacate, cam asta e tot. Pentru a avea cu adevarat o scena rock in Romania, nu e suficient sa ai trupe bune, ci e nevoie de un intreg sistem care sa acompanieze acesti artisti: media, organizatori de evenimente, infrastructura si mai ales public. De ani buni suntem prinsi intr-un cerc vicios, o situatie pentru care putem blama ba pe unii, ba pe altii. Insa cred ca daca nu se schimba rapid ceva pentru a „sparge” acest cerc, actualul val de entuziasm din partea trupelor rock autohtone se va disipa curand, ceea ce ar fi un mare pacat avand in vedere ca investitiile financiare, de timp si pasiune intr-o trupa sunt enorme.
Nici nu stiu cu ce anume sa incep. Poate cu publicul din Romania, care pare din ce in ce mai blazat si interesat doar de „marile” trupe, fie ca vorbim de trupe rock autohtone care de zeci de ani canta aceeasi chestie, sau de trupe internationale dintre care multe sunt deja „rasuflate” si nu au mai scos nimic valabil de 20 de ani, dar care au succes in Romania. Vad trupe romanesti excelente, care fac turnee importante in Romania, dar din pacate prezenta publicului e mult sub asteptari. Publicul va spune ca e vina presei, deoarece trupele noastre nu sunt promovate suficient. Partial e adevarat, insa in prezent exista retelele de socializare care permit o informare alternativa. Si informatia circula pe net, insa in zadar.
In ceea ce priveste media din Romania, fie ca vorbim de „mainstream” sau de presa de specialitate, cu unele exceptii, exista acelasi dezinteres pentru trupele underground. Vorbesc din experienta care o am cu Dirty Shirt. Fac comparatie intre atitudinea presei independente din strainatate si din Romania. Daca presa din Vest ma tine informat in legatura cu eventualele cronici, interviuri, articole sau difuzari radio, in Romania adeseori nu primesc nici un raspuns, nici un feedback. Iar daca „insist” mi se reproseaza ca suntem prea „agresivi”. In consecinta, ne-am trezit cu cronici facute doar ca sa fie facute, sau mai grav poate, cu indeferenta totala. Desi promovarea noului album a fost „concentrata” in Romania, trupa e mult mai bagata in seama in Vest decat in tara. Pare absurd, dar asa e: interviuri la mai multe posturi radio si webzine din strainatate, cronici excelente deja publicate sau in curs de publicare in cele mai importante magazine si webzine-uri din mai multe tari europene (Metal Hammer, Rock Hard, Hard Rock Mag, etc.). Daca Dirty Shirt ar fi un caz aparte, as intelege, insa am vazut mai multe trupe care au fost mai recompensate si apreciate in strainatate decat in Romania. Si la urma ne miram ca trupele sunt obligate sa se promoveze cum pot pe retelele de socializare pana se ajunge la spam. Culmea e ca inclusiv asta ni se reproseaza de catre anumiti oameni din presa.
Privind infrastructura necesara unei scene rock, situatia e destul de trista. Poti numara pe degete cluburile din tara unde se poate canta in conditii decente, acestea fiind concetrate in marile orase. Case de discuri si agentii de booking in adevaratul sens al cuvantului practic nu exista pentru trupele metal din Romania. Probabil cauza e tocmai lipsa de „succes” a trupelor autohtone: pentru un club sau o casa de discuri e nevoie de investitii mari, care trebuie recuperate.
Nu in ultimul rand, o parte din „vina” o au organizatorii marilor evenimente din Romania, care nu prea dau sanse trupelor underground de a canta in fata unui public numeros. In comparatie, festivalurile din strainatate, fie ca sunt festivaluri mici sau festivaluri importante (Wacken, Rock am Ring, Hellfest, etc.) organizeaza concursuri si preselectii pentru trupele underground de o maniera sistematica (la nivel local, national sau chiar international). Trupele din Romania au sanse foarte mici sa fie „expuse” unei audiente largi, tocmai din aceasta cauza. Mereu vedem aceleasi trupe in deschidere la festivalurile si concertele importante din tara. De exemplu, in fiecare an trimit un press kit complet pentru a propune candidatura trupei Dirty Shirt la aceste festivaluri, si nici macar un raspuns negativ nu am primit. Aceasta situatie mi se pare chiar incoerenta din punct de vedere comercial. In mod normal, organizatorii de evenimente majore ar avea tot interesul pe termen lung sa participe la dezvoltarea scenei locale. Altfel, vor fi mereu dependenti de turneele trupelor importante din strainatate.
Din punctul meu de vedere, cam asta e situatia actuala a miscarii rock din Romania: avem trupe de calitate, insa acestea au nevoie de sprijinul presei, al organizatorilor de evenimente si mai ales al publicului. Daca nu se „sparge” intr-un fel sau altul acest „lant al slabiciunilor”, actualul val de entuziasm va fi unul efemer, doar un foc de paie.
Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter
Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!
Ne gasesti si pe Instagram