Am stat de vorba cu primarul comunei Borcea, domnul Marcel Zagarin. Si in caz ca n-ati aflat pana acum, Borcea este locul de desfasurare a primei editii Rock City Open Air, probabil cel mai ambitios festival de metal desfasurat in Romania. Ce parere are domnia sa in legatura cu aceasta manifestare si care sunt asteptarile? Puteti afla desigur din interviul de mai jos.
Buna ziua domnule primar. Inainte de a discuta despre festivalul in sine, puteti face o scurta retrospectiva a comunei Borcea si implicit a locatiei de desfasurare a festivalului.
Vestigii istorice in comuna Borcea s-au gasit pe vremea neoliticului, insa ca asezare moderna comuna Borcea isi are inceputurile undeva in jurul anilor 1700 cand in zona s-au asezat foarte multi pastori veniti in transhumanta din zonele Ardealului si cele montane. De asemenea mai exista nume cu rezonanta grecesti asta insemna marinari care au circulat pe Dunare sau pe Borcea, s-au asezat in aceste zone propice desfasurarii unor activitati agricole cu preponderenta.
Localitatea s-a dezvoltat puternic dupa anii 1900, la un moment dat prin anii 80 avand peste 13.000 de locuitori si datorita faptului ca pe teritoriul acestei localitati au functionat trei IAS-uri de gradul intai, localitatea avand peste 38.000 de hectare de teren arabil ceea ce o pune pe unul dintre locurile fruntase in tara. Foarte multa forta de munca si-a gasit plasament pe investitii mari cum au fost podul de la Fetesi si cel de la Cernavoda precum si centrala nucleara de la Cernavoda.
In acest moment de criza foarta de munca s-a mai imprastiat, mult au plecat in strainatate. Locatia pe care au ales-o organizatorii festivalului este situata pe malul Borcei undeva intr-o padure sa-i spunem, zona este plina de verdeata, locatia ii confera o anume particularitate si un anume iz de balta.
Pe bratul Borcea, langa locatie, este o mica insula la care se poate ajunge cand chiar inotand si mai usor cu barca, dar asta fiind vorba de 50-100 metri maxim.
Care este suprafata destinata festivalului?
Suprafata este exact cat va trebuie, nu stiu daca ma intelegeti. Eu in acea zona am 700 de hectare, ceea ce este mai mult decat suficient. Cat au nevoie, le pun la dispozitie.
Cum ati luat contact cu organizatorii? Cum v-au convins?
Organizatorii sunt din Municipiul Fetesti, probabil au auzit de deschiderea noastra spre astfel de manifestari, noi am primit-o cu toata placerea. Este ceva inedit, de noutate si cu priza la tineri pentru ca pana la urma suntem o localitate cu peste 9000 de locuitori, multi dintre ei tineri.
Personal, ce asteptari aveti de la acest festival?
Eu personal ca si edil al comunitatii, as dori ca lucrurile sa iasa foarte bine. Sa fim sinceri, noi avem de castigat foarte multa imagine. La varsta mea pot sa spun ca inca sunt un adept al muzicii rock, imi trezeste o nostalgie.
V-ati gandit la un scenariu mai putin placut? Sa spunem incidente?
Eu m-am gandit la probleme de genul interperii, vant, grindina, nu aspecte legate de organizare. Sunt convins ca organizatorii au foarte multa experienta in acest domeniu, noi oricum le stam la dispozitie.
Dumneavoastra veti participa personal la festival?
Evident. Chiar daca nu o sa beneficiez de invitatie, o sa cumpar un bilet.
Ce parere credeti ca vor avea localnicii despre acest eveniment?
Inca nu am popularizat foarte mult festivalul aici dar fiti convins ca sunt foarte multi tineri care au dorinta de a vedea asa ceva. N-au prea fost astfel de manifestari in zona in ultima vreme. Iar tinerii de aici sunt ca un burete, absorb tot.
Va intreb asta pentru ca pana la urma vorbim aici de un numar de cateva mii de oameni care vor lua cu asalt zona.
Spatiu exista pentru desfasurare, eu cred ca se vor simti bine. Si daca asta se va intampla, sunt convins ca festivalul se va repeta.
Practic vorbim aici si de doua 'culturi' diferite. Localnicii sunt obisnuiti cu metode mai 'traditionale' ale vietii.
Localnicii nostri au si cateva spectacole pentru o anumita categorie de varsta. Ma refer aici la zilele comunei unde sunt cu preponderenta formatii de muzica populara dar si trupe de tot felul de genuri muzicale. Cei care se duc spre astfel de manifestari sunt tinerii care sigur vor primi cu caldura acest festival.
Un singur lucru vreau sa va mai intreb. In cazul unui incident nefericit, de ordin medical, care este cel mai apropiat punct de ajutor?
Am stabilit chestiunile acestea cu organizatorii. La maximum cinci kilometri de locatia festivalului se afla spitalul Municipal Fetesti. Acolo eu voi lua legatura cu centrele medicale pentru a face un cort de campanie, un medic, un echipaj Smurd care sa asigure orice fel de interventie de acest gen. De asemenea, vom mobiliza si fortele noastre de ordine, gardienii publici, pe langa cei angajati de organizatori.
Gisaz vs. Marcel Zagarin