Biografie Queen
Genuri muzicale:
Hard Rock
Trupe similare:
AC/DC
Guns N Roses
Linkin Park
Scorpions
Bon Jovi
Deep Purple
Trooper
Inceputurile formatiei Queen sunt localizate in Anglia anului 1968,
cand Brian May si Roger Taylor au pus bazele trio-ului SMILE. Dupa ce Tim Staffell, basist si solist, iese din trupa in primavara anului
1970, locul sau este luat de colegul sau de camera Freddie Mercury, care se alatura celor doi, May
si Taylor, pentru a forma QUEEN. In anul 1971, locul de
basist este ocupat de John Deacon, completand astfel componenta. Membrii Queen sunt cunoscuti ca
fiind pionieri ai heavy metal, glam rock, uneori calcand si in zona rockului progressive.
Desi personalitatea lui Freddie Mercury a dominat in presa, toti cei 4 membri au compus hituri uriase (Freddie Mercury - "Bohemian Rhapsody", Brian May - "We Will Rock You", Roger Taylor - "Radio Ga Ga", John Deacon - "Another One Bites The Dust").
Pentru majoritatea albumelor formatiei fiecare membru a scris macar o piesa, si, desi, Freddie Mercury a compus multe hituri, nu a fost nicidecum compozitorul dominant; cei patru se considerau egali din punct de vedere al creativitatii, hotarand sa fie acordat creditul in mod simplu sub titlul "Queen", si nu in mod individual (valabil incepand cu albumul "The Miracle"). Inceputul istoriei trupei este legat de formatia SMILE, in care Brian May si Roger Taylor cantau alatur de Tim Staffell (bass + voce).
Freddie era pe atunci colegul de camera al lui Tim si urmarea indeaproape repetitiile si concertele formatiei, desi era solist in alte trupe, precum Wreckage si Ibex. Totusi, el era foarte nerabdator sa-si impartaseasca ideile cu privire la directia muzicala pe care SMILE ar fi trebuit sa se dezvolte.
In 1971 Tim Staffell a considerat ca SMILE nu are nici un viitor si parasit trupa pentru a se alatura alteia - HUMPY BONG. Freddie i-a luat locul imediat si impreuna cu ceilalti doi au hotarat sa caute cat mai repede un basist; insa abia cateva luni mai tarziu l-au gasit pe John Deacon, incepand imediat repetitiile pentru primul album, intitulat QUEEN.
Albumul de debut, "QUEEN", a fost lansat in 1973. N-a atras prea mult atentia publicului, dar a reusit sa produca un hit pentru posturile de radio - "Keep Yourself Alive". In general este vazut ca fiind un album de debut destul de reusit. Anul 1974 a adus cu el doua lansari discografice din partea trupei. Primul s-a numit "Queen II", cu hitul "Seven Seas of Rhye" a fost unul experimental si nu a atras prea mult atentia, insa single-ul lor a intrat in topurile britanice.
Mai tarziu, in acelasi an, a fost lansat cel de-al 3 lea album al formatiei, intitulat "Sheer Heart Attack" care fost un succes in Marea Britanie si in Europa; a fost disc de aur in SUA. A fost considerat unul dintre cele mai mari eforturi artistice ale formatiei. Queen a facut un album de o coeziune uimitoare abordand o varietate de stiluri muzicale. A continut piesa Stone Cold Crazy, pe care au preluat-o cei de la Metallica mai tarziu, obtinand chiar si un Grammy pt ea, insa piesa de rezistenta a albumului a fost "Killer Queen", care a ajuns in Top10 in Anglia, si pana pe locul 11 in topurile americane.
Urmatorul album, "A NIGHT AT THE OPERA", lansat in 1975, a fost si mai apreciat, formatia abordand si de aceasta data mai multe directii muzicale. Unele voci au sustinut ca acest album a fost pentru Queen ceea ce a reprezentat albumul "IV" pentru Led Zeppelin. A continut hitul urias "Bohemian Rhapsody" care a stat pe locul 1 in UK timp de 9 saptamani, si a urcat pana pe locul 9 in SUA. Cand a fost relansat in 1992, a fost din nou pe locul 1 in UK, iar in SUA s-a pozitionat pe locul 2.
Albumul mai contine piesa "You're My Best Friend" (locul 14 in topurile americane) - un amestec dulce, pop, care era in contrast cu tot ce au facut cei de la Queen pana atunci. "I'm In Love With My Car" este o piesa hard-rock, scrisa si cantata de bateristul Roger Taylor, piesa care si astazi mai e folosita in reclamele pentru masinile Jaguar. Albumul a fost un succes urias in UK, si de 3 ori platina in SUA. Queen devenisera, foarte populari.
Reveniti in studio, Queen isi arata neputinta de a surclasa "A Night At The Opera" in vanzari sau calitate, inregistrand si lansand apoi albumul "A DAY AT THE RACES". Coperta albumului reprezinta o forma variata a emblemei formatiei dupa cum era prezentata si pe albumul precendent (4 semne zodiacale - leii, zanele si racul, impreuna cu pasarea Phoenix). Existasera planuri cu privire la o lansare a ambelor albume in acelasi moment, insa acestea nu s-au realizat.
Din punct de vedere muzical, acest album a fost realizat cam in aceeasi maniera ca si anteriorul, si, chiar daca atat fanii cat si criticii l-au apreciat pozitiv, nu a reusit sa-l eclipseze, asadar rezultatul fiind un album oarecum subapreciat. Piesele de baza ale albumului au fost "Somebody to Love" si "Tie Your Mother Down". Cel dintai este o balada rock incredibila, pe care Freddie Mercury Brian May si Roger Taylor si-au multiplicat vocile pt a realiza efectului unui cor de gospel de 100 de voci.
Piesa a urcat pana pe locul 2, respectiv locul 11 in SUA. Cat despre "Tie Your Mother Down" - e o melodie hard-rock specifica formatiei, care a adus un riff usor de recunoscut, precum si stilul unic, adesea intesat cu umor al grupului Queen.
In 1977 este lansat "NEWS OF THE WORLD", un album criticat la inceput dar care odata cu trecerea timpului a primit tot mai multe aprecieri. Acest album a avut un suflu sonor mai puternic, dar si piese croite de o asa factura incat sa sune bine in concerte. Albumul contine imnul "We Will Rock You" precum si faimoasa balada rock "We Are The Champions", precum si piesa "Sheer Heart Attack" cu un sunet de influente punk.
Anul 1978 este marcat de lansarea albumului "JAZZ", care include hiturile "Fat Bottomed Girls" si "Bicycle Race", coperta albumului fiind inspirata dintr-o pictura de pe zidul Berlinului. Alte piese importante de pe acest album sunt "Dead on Time", "Let Me Entertain You" sau "Mustapha", ultima piesa fiind scrisa de Freddie, avand un sound 'arabic' combinat cu un sunet de chitara heavy. Reactia fanilor a fost lipsita de entuziasm, si pentru prima oara vanzarile formatiei QUEEN au cunoscut un 'mic' declin. Toti membrii grupului, in special Mercury au fost frustrati si dezamagiti in legatura cu acest album si, ca rezultat, au luat cu totii o pauza de la ritmul infernal de un album sau chiar 2 pe an, si s-au concentrat pe parcursul anului 1979 doar asupra noului album ce urma sa fie lansat in 1980.
Au lansat, totusi, in aceasta perioada primul lor album LIVE, ca urmare a sumelor uriase care se obtineau din comercializarea bootleg-urilor. Albumul, intitulat LIVE KILLERS, a fost platinat in mai multe tari (de doua ori in SUA). Formatia a lansat si un single de mare succes, "Crazy Little Thing Called Love", melodie in stilul lui Elvis Presley, care urca in Top10 in majoritatea tarilor si le aduce in SUA cel de-al doilea single number 1.
In 1980, au lansat albumul THE GAME, care a avut un succes urias, dovedindu-se a fi cel mai bine vandut album al lor. Continea single-ul "Crazy Little Thing Called Love", dar si hitul "Another One Bites The Dust", piesa care a fost lansat ca single in 1981, dupa ce Michael Jackson a sugerat ca acesta ar fi un single bun. Piesa a fost inspirata din melodia "Rapper's Delight" a color de la SUGAR HILL GANG si s-a situat pe pozitia 1 in SUA timp de 4 saptamani, iar albumul a fost de 4 ori de platina.
Acest album a mai continut si cele mai bune balade ale formatiei - "Play The Game" si, favorita fanilor, "Save Me", ambele fiind hituri in Anglia, si nici un SUA nu au fost uitate. Semnificativ pentru acest album ar mai fi faptul ca a fost folosit un sintetizator pt prima oara de catre QUEEN.
In acelasi an, formatia a realizat coloana sonora a filmului FLASH GORDON. Soundtrack-ul a fost considerat unul inovativ si a primit critici pozitive, punand QUEEN intr-o alta lumina; totusi vanzarile au fost scazute.
Anul 1981 marcheaza colaborarea trupei cu DAVID BOWIE in realizarea piesei "UNDER PRESSURE".Acest single a urcat pana pe pozitia nr 1 in Marea Britanie si a devenit un imn rock de neuitat, fiind o piesa preferata atat pentru fanii QUEEN cat si pentru fanii David Bowie.
In acest an, trupa lanseaza si un album greatest hit care a continut cele mai importante piese ale primei faze a carierei trupei Queen.
Reactia foarte buna a publicului la hitul "Another One Bites The Dust" a fost coplesitoare, motiv pentru care trupa a decis sa realizeze un album intreg cu piese influentate de disco/funk. A rezultat albumul HOT SPACE, lansat in 1982, un album care, pe buna dreptate sau nu, a fost privit atat de critici cat si de fani ca fiind unul dintre cele mai slabe albume ale formatiei. Albumul a fost o dezamagire mai ales pentru fanii adepti ai hard-rockului, care au sustinut trupa de-a lungul anilor '70 inca de la primul album "SHEER HEART ATTACK". HOT SPACE a continut totusi UNDER PRESSURE, singura piesa remarcabila, si BODY LANGUAGE, o piesa care a fost primita foarte bine in SUA, culminand pe locul 11 in topuri.
In 1984, QUEEN a continuat sa se indeparteze de hard-rock cu albumul "THE WORKS", pe care se regasesc piese de succes ca "RADIO GA-GA", "I WANT TO BREAK FREE"(aceasta a devenit imnul miscarii democratice din Brazilia si mai tarziu a fost folosita in reclame pentru COCA COLA), "HAMMER TO FALL"(un comentariu poetic asupra Razboiului Rece), si "TEAR IT UP". In ciuda acestor hit single-uri, albumul nu s-a vandut extraordinar, aceasta determinand aparitia unor tensiuni in interiorul formatiei.
Videoclipul piesei "I WANT TO BREAK FREE" a parodiat o telenovela britanica, Freddie Mercury fiind huiduit cand a aparut pe scena de la ROCK IN RIO imbracat ca in videoclip; brazilienii prezenti la concert au considerat ca prin gestul sau, Mercury degrada ceea ce pentru Brazilia era un imn democratic. Brian May declarase ca videoclipul a daunat vanzarilor albumelor QUEEN in SUA. Vanzarile mici ale albumului THE WORKS i-a impins pe membrii formatiei sa dezvolte proiecte solo in acea perioada. Apoi a venit momentul LIVE AID, in 1985, concert de caritate la care formatia a fost invitata sa participe. Dupa parerea criticilor dar si a fanilor, grupul a facut cel mai mare show, cantand unele dintre cele mai bune piese ale lor, uluind spectatorii cu o prezenta scenica energica si de 'spectacolul' oferit.
Revitalizati de reactia publicului in urma concertului LIVE AID, dar si de cresterile semnificative ale vanzarilor, membrii formatiei au lansat la finele anului 1985 single-ul "ONE VISION", ce a fost folosit pe coloana sonora a filmului "IRON EAGLE".
La inceputul lui 1986, QUEEN a inregistrat albumul "A KIND OF MAGIC", inspirat de filmul HIGHLANDER, al lui RUSSEL MULCAHY. Acest album cunoaste un succes deosebit, dand nastere unei serii de hituri ce include titlurile "A KIND OF MAGIC", "WHO WANTS TO LIVE FOREVER?" si "FRIENDS WILL BE FRIENDS".
Mai tarziu, in acelasi an, formatia a pornit intr-un ultim turneu, cunoscut si sub numele de "THE MAGIC TOUR", pentru a promova albumul "A KIND OF MAGIC", turneu care a culminat cu spectacolul de pe Stadionul WEMBLEY din Londra. In urma acestui concert a fost lansat un dublu album live intitulat " QUEEN LIVE AT WEMBLEY STADIUM", aceasta inregistrare fiind consideratam, atat de fani cat si de critici, cel mai important 'document' live a formatiei QUEEN. A fost lansata si in varianta video in format VHS si mai tarziu in format DVD. In cadrul acestui spectacol, Freddie necajeste cele 89.000 de persoane prezente, afirmand ca e posibil ca formatia sa se desparta, insa a revenit imediat cu o declaratie mult mai serioasa sustinand ca nu e decat un zvon stupid, si ca, spre bucuria fanilor, formatia QUEEN va exista pana cand moartea ii va desparti.
Acest turneu a fost ultimul pentru formatia QUEEN, care a dorit sa inchirieze stadionul WEMBLEY si pentru un al 3 lea concert insa era deja inchiriat, motiv pentru care au organizat un ultim concert in KNEBWORTH PARK. Biletele s-au vandut in 2 ore; peste 120.000 de fani s-au inghesuit in parc pentru a-i mai vedea LIVE inca o data, pentru ultima oara.
Dupa ce pe parcursul anului 1988 membrii formatiei au lucrat la diverse proiecte solo (inclusiv colaborarea lui Mercury cu Monserrat Caball - "Barcelona"), QUEEN lanseaza in 1989 albumul THE MIRACLE. Acesta a continuat pe aceeasi linie ca si A KIND OF MAGIC cu un sunet de pop-rock slefuit si cu hituri ca "Invisible Man", "The Miracle" si "Breakthru".
In anul 1991, se zvonea tot mai mult in presa ca Freddie Mercury ar fi bolnav de SIDA. Desi zvonurile erau adevarate, Mercury le-a negat cu insistenta. Trupa s-a decis sa mai inregistreze un album. Acest album s-a numit INNUENDO. Desi sanatatea ii era tot mai precara, Freddie Mercury a contribuit foarte mult la realizarea acestui album. Piesele remarcate de pe acesta au fost "Innuendo", "Headlong", si imnurile "The Show Must Go On" si "These Are The Days Of Our Lives".
Pe 23 noiembrie, 1991, Freddie aflat pe patul de moarte, face o ultima declaratie, recunoscand ca este bolnav de SIDA. Pe 24 noiembrie 1991, dupa nici 24 de ore de la acest anunt, Freddie Mercury a murit la varsta de 45 de ani. Inmormantarea sa a fost una discreta, tinuta in concordanta cu religia familiei sale. Pe 20 aprilie 1992, fanii formatiei au fost prezenti la un concert tribut Freddie Mercury, tinut pe acelasi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns'n'Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallic si Liza Minnelli(impreuna cu ceilalti membri ai formatiei Queen)au cantat cele mai bune piese ale trupei.
Grupul QUEEN nu s-a despartit practic niciodata, desi ultimul lor album ce contine materiale originale (nefiind incluse compilatiile) a fost lansat in 1995, cu numele MADE IN HEAVEN, dupa 4 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Acest album a fost construit pe baza ultimei sesiuni de inregistrari pe care Freddie a realizat-o in 1991, precum si piese mai vechi care nu fusesera incluse pe albumele anterioare. Formatia isi mai face aparitia din cand in cand, mai putin basistul John Deacon (ale carui rare aparitii nu fac decat sa diminueze probabilitatile unei reuniuni QUEEN care sa-l includa si pe el); au fost realizate diverse proiecte de genul "QUEEN & ..." cu diversi muzicieni (guests).
La sfarsitul anului 2004, a fost anuntata reuniunea formatiei QUEEN si demararea unui turneu in 2005, impreuna cu PAUL RODGERS (membru fondator si fost solist principal al trupelor FREE, BAD COMPANY, THE FIRM) care va canta in locul lui Freddie Mercury, insa dupa cum a anuntat Brian May, Rodgers nu va deveni membru al formatiei QUEEN, nu-l va inlocui pe Freddie, ci doar va fi o colaborare de genul QUEEN "featuring with"(impreuna cu). Seria de concerte s-a tinut in Europa, repertoriul fiind compus atat din piese QUEEN cat si din materiale apartinand lui Paul Rodgers. Turneul european a fost unul de succes, fapt care l-a determinat pe Brian May sa anunte si cateva spectacole in SUA.
In iunie 2005, Brian May primeste decoratia Commander of the British Empire; pe aceeasi lista de onoare s-a aflat si chitaristul formatiei Led Zeppelin - Jimmy Page
Stil: rock/pop/various
Componenta:
Freddie Mercury - voce
Brian May - chitara
Roger Taylor - tobe
John Deacon - bas
Discografie:
Keep Yourself Alive
Doing All Right
Great King Rat
My Fairy King
Liar
The Night Comes Down
Modern Times Rock 'n' Roll
Son and Daughter
Jesus
Seven Seas of Rhye
QUEEN
www.queenonline.com
Desi personalitatea lui Freddie Mercury a dominat in presa, toti cei 4 membri au compus hituri uriase (Freddie Mercury - "Bohemian Rhapsody", Brian May - "We Will Rock You", Roger Taylor - "Radio Ga Ga", John Deacon - "Another One Bites The Dust").
Pentru majoritatea albumelor formatiei fiecare membru a scris macar o piesa, si, desi, Freddie Mercury a compus multe hituri, nu a fost nicidecum compozitorul dominant; cei patru se considerau egali din punct de vedere al creativitatii, hotarand sa fie acordat creditul in mod simplu sub titlul "Queen", si nu in mod individual (valabil incepand cu albumul "The Miracle"). Inceputul istoriei trupei este legat de formatia SMILE, in care Brian May si Roger Taylor cantau alatur de Tim Staffell (bass + voce).
Freddie era pe atunci colegul de camera al lui Tim si urmarea indeaproape repetitiile si concertele formatiei, desi era solist in alte trupe, precum Wreckage si Ibex. Totusi, el era foarte nerabdator sa-si impartaseasca ideile cu privire la directia muzicala pe care SMILE ar fi trebuit sa se dezvolte.
In 1971 Tim Staffell a considerat ca SMILE nu are nici un viitor si parasit trupa pentru a se alatura alteia - HUMPY BONG. Freddie i-a luat locul imediat si impreuna cu ceilalti doi au hotarat sa caute cat mai repede un basist; insa abia cateva luni mai tarziu l-au gasit pe John Deacon, incepand imediat repetitiile pentru primul album, intitulat QUEEN.
Albumul de debut, "QUEEN", a fost lansat in 1973. N-a atras prea mult atentia publicului, dar a reusit sa produca un hit pentru posturile de radio - "Keep Yourself Alive". In general este vazut ca fiind un album de debut destul de reusit. Anul 1974 a adus cu el doua lansari discografice din partea trupei. Primul s-a numit "Queen II", cu hitul "Seven Seas of Rhye" a fost unul experimental si nu a atras prea mult atentia, insa single-ul lor a intrat in topurile britanice.
Mai tarziu, in acelasi an, a fost lansat cel de-al 3 lea album al formatiei, intitulat "Sheer Heart Attack" care fost un succes in Marea Britanie si in Europa; a fost disc de aur in SUA. A fost considerat unul dintre cele mai mari eforturi artistice ale formatiei. Queen a facut un album de o coeziune uimitoare abordand o varietate de stiluri muzicale. A continut piesa Stone Cold Crazy, pe care au preluat-o cei de la Metallica mai tarziu, obtinand chiar si un Grammy pt ea, insa piesa de rezistenta a albumului a fost "Killer Queen", care a ajuns in Top10 in Anglia, si pana pe locul 11 in topurile americane.
Urmatorul album, "A NIGHT AT THE OPERA", lansat in 1975, a fost si mai apreciat, formatia abordand si de aceasta data mai multe directii muzicale. Unele voci au sustinut ca acest album a fost pentru Queen ceea ce a reprezentat albumul "IV" pentru Led Zeppelin. A continut hitul urias "Bohemian Rhapsody" care a stat pe locul 1 in UK timp de 9 saptamani, si a urcat pana pe locul 9 in SUA. Cand a fost relansat in 1992, a fost din nou pe locul 1 in UK, iar in SUA s-a pozitionat pe locul 2.
Albumul mai contine piesa "You're My Best Friend" (locul 14 in topurile americane) - un amestec dulce, pop, care era in contrast cu tot ce au facut cei de la Queen pana atunci. "I'm In Love With My Car" este o piesa hard-rock, scrisa si cantata de bateristul Roger Taylor, piesa care si astazi mai e folosita in reclamele pentru masinile Jaguar. Albumul a fost un succes urias in UK, si de 3 ori platina in SUA. Queen devenisera, foarte populari.
Reveniti in studio, Queen isi arata neputinta de a surclasa "A Night At The Opera" in vanzari sau calitate, inregistrand si lansand apoi albumul "A DAY AT THE RACES". Coperta albumului reprezinta o forma variata a emblemei formatiei dupa cum era prezentata si pe albumul precendent (4 semne zodiacale - leii, zanele si racul, impreuna cu pasarea Phoenix). Existasera planuri cu privire la o lansare a ambelor albume in acelasi moment, insa acestea nu s-au realizat.
Din punct de vedere muzical, acest album a fost realizat cam in aceeasi maniera ca si anteriorul, si, chiar daca atat fanii cat si criticii l-au apreciat pozitiv, nu a reusit sa-l eclipseze, asadar rezultatul fiind un album oarecum subapreciat. Piesele de baza ale albumului au fost "Somebody to Love" si "Tie Your Mother Down". Cel dintai este o balada rock incredibila, pe care Freddie Mercury Brian May si Roger Taylor si-au multiplicat vocile pt a realiza efectului unui cor de gospel de 100 de voci.
Piesa a urcat pana pe locul 2, respectiv locul 11 in SUA. Cat despre "Tie Your Mother Down" - e o melodie hard-rock specifica formatiei, care a adus un riff usor de recunoscut, precum si stilul unic, adesea intesat cu umor al grupului Queen.
In 1977 este lansat "NEWS OF THE WORLD", un album criticat la inceput dar care odata cu trecerea timpului a primit tot mai multe aprecieri. Acest album a avut un suflu sonor mai puternic, dar si piese croite de o asa factura incat sa sune bine in concerte. Albumul contine imnul "We Will Rock You" precum si faimoasa balada rock "We Are The Champions", precum si piesa "Sheer Heart Attack" cu un sunet de influente punk.
Anul 1978 este marcat de lansarea albumului "JAZZ", care include hiturile "Fat Bottomed Girls" si "Bicycle Race", coperta albumului fiind inspirata dintr-o pictura de pe zidul Berlinului. Alte piese importante de pe acest album sunt "Dead on Time", "Let Me Entertain You" sau "Mustapha", ultima piesa fiind scrisa de Freddie, avand un sound 'arabic' combinat cu un sunet de chitara heavy. Reactia fanilor a fost lipsita de entuziasm, si pentru prima oara vanzarile formatiei QUEEN au cunoscut un 'mic' declin. Toti membrii grupului, in special Mercury au fost frustrati si dezamagiti in legatura cu acest album si, ca rezultat, au luat cu totii o pauza de la ritmul infernal de un album sau chiar 2 pe an, si s-au concentrat pe parcursul anului 1979 doar asupra noului album ce urma sa fie lansat in 1980.
Au lansat, totusi, in aceasta perioada primul lor album LIVE, ca urmare a sumelor uriase care se obtineau din comercializarea bootleg-urilor. Albumul, intitulat LIVE KILLERS, a fost platinat in mai multe tari (de doua ori in SUA). Formatia a lansat si un single de mare succes, "Crazy Little Thing Called Love", melodie in stilul lui Elvis Presley, care urca in Top10 in majoritatea tarilor si le aduce in SUA cel de-al doilea single number 1.
In 1980, au lansat albumul THE GAME, care a avut un succes urias, dovedindu-se a fi cel mai bine vandut album al lor. Continea single-ul "Crazy Little Thing Called Love", dar si hitul "Another One Bites The Dust", piesa care a fost lansat ca single in 1981, dupa ce Michael Jackson a sugerat ca acesta ar fi un single bun. Piesa a fost inspirata din melodia "Rapper's Delight" a color de la SUGAR HILL GANG si s-a situat pe pozitia 1 in SUA timp de 4 saptamani, iar albumul a fost de 4 ori de platina.
Acest album a mai continut si cele mai bune balade ale formatiei - "Play The Game" si, favorita fanilor, "Save Me", ambele fiind hituri in Anglia, si nici un SUA nu au fost uitate. Semnificativ pentru acest album ar mai fi faptul ca a fost folosit un sintetizator pt prima oara de catre QUEEN.
In acelasi an, formatia a realizat coloana sonora a filmului FLASH GORDON. Soundtrack-ul a fost considerat unul inovativ si a primit critici pozitive, punand QUEEN intr-o alta lumina; totusi vanzarile au fost scazute.
Anul 1981 marcheaza colaborarea trupei cu DAVID BOWIE in realizarea piesei "UNDER PRESSURE".Acest single a urcat pana pe pozitia nr 1 in Marea Britanie si a devenit un imn rock de neuitat, fiind o piesa preferata atat pentru fanii QUEEN cat si pentru fanii David Bowie.
In acest an, trupa lanseaza si un album greatest hit care a continut cele mai importante piese ale primei faze a carierei trupei Queen.
Reactia foarte buna a publicului la hitul "Another One Bites The Dust" a fost coplesitoare, motiv pentru care trupa a decis sa realizeze un album intreg cu piese influentate de disco/funk. A rezultat albumul HOT SPACE, lansat in 1982, un album care, pe buna dreptate sau nu, a fost privit atat de critici cat si de fani ca fiind unul dintre cele mai slabe albume ale formatiei. Albumul a fost o dezamagire mai ales pentru fanii adepti ai hard-rockului, care au sustinut trupa de-a lungul anilor '70 inca de la primul album "SHEER HEART ATTACK". HOT SPACE a continut totusi UNDER PRESSURE, singura piesa remarcabila, si BODY LANGUAGE, o piesa care a fost primita foarte bine in SUA, culminand pe locul 11 in topuri.
In 1984, QUEEN a continuat sa se indeparteze de hard-rock cu albumul "THE WORKS", pe care se regasesc piese de succes ca "RADIO GA-GA", "I WANT TO BREAK FREE"(aceasta a devenit imnul miscarii democratice din Brazilia si mai tarziu a fost folosita in reclame pentru COCA COLA), "HAMMER TO FALL"(un comentariu poetic asupra Razboiului Rece), si "TEAR IT UP". In ciuda acestor hit single-uri, albumul nu s-a vandut extraordinar, aceasta determinand aparitia unor tensiuni in interiorul formatiei.
Videoclipul piesei "I WANT TO BREAK FREE" a parodiat o telenovela britanica, Freddie Mercury fiind huiduit cand a aparut pe scena de la ROCK IN RIO imbracat ca in videoclip; brazilienii prezenti la concert au considerat ca prin gestul sau, Mercury degrada ceea ce pentru Brazilia era un imn democratic. Brian May declarase ca videoclipul a daunat vanzarilor albumelor QUEEN in SUA. Vanzarile mici ale albumului THE WORKS i-a impins pe membrii formatiei sa dezvolte proiecte solo in acea perioada. Apoi a venit momentul LIVE AID, in 1985, concert de caritate la care formatia a fost invitata sa participe. Dupa parerea criticilor dar si a fanilor, grupul a facut cel mai mare show, cantand unele dintre cele mai bune piese ale lor, uluind spectatorii cu o prezenta scenica energica si de 'spectacolul' oferit.
Revitalizati de reactia publicului in urma concertului LIVE AID, dar si de cresterile semnificative ale vanzarilor, membrii formatiei au lansat la finele anului 1985 single-ul "ONE VISION", ce a fost folosit pe coloana sonora a filmului "IRON EAGLE".
La inceputul lui 1986, QUEEN a inregistrat albumul "A KIND OF MAGIC", inspirat de filmul HIGHLANDER, al lui RUSSEL MULCAHY. Acest album cunoaste un succes deosebit, dand nastere unei serii de hituri ce include titlurile "A KIND OF MAGIC", "WHO WANTS TO LIVE FOREVER?" si "FRIENDS WILL BE FRIENDS".
Mai tarziu, in acelasi an, formatia a pornit intr-un ultim turneu, cunoscut si sub numele de "THE MAGIC TOUR", pentru a promova albumul "A KIND OF MAGIC", turneu care a culminat cu spectacolul de pe Stadionul WEMBLEY din Londra. In urma acestui concert a fost lansat un dublu album live intitulat " QUEEN LIVE AT WEMBLEY STADIUM", aceasta inregistrare fiind consideratam, atat de fani cat si de critici, cel mai important 'document' live a formatiei QUEEN. A fost lansata si in varianta video in format VHS si mai tarziu in format DVD. In cadrul acestui spectacol, Freddie necajeste cele 89.000 de persoane prezente, afirmand ca e posibil ca formatia sa se desparta, insa a revenit imediat cu o declaratie mult mai serioasa sustinand ca nu e decat un zvon stupid, si ca, spre bucuria fanilor, formatia QUEEN va exista pana cand moartea ii va desparti.
Acest turneu a fost ultimul pentru formatia QUEEN, care a dorit sa inchirieze stadionul WEMBLEY si pentru un al 3 lea concert insa era deja inchiriat, motiv pentru care au organizat un ultim concert in KNEBWORTH PARK. Biletele s-au vandut in 2 ore; peste 120.000 de fani s-au inghesuit in parc pentru a-i mai vedea LIVE inca o data, pentru ultima oara.
Dupa ce pe parcursul anului 1988 membrii formatiei au lucrat la diverse proiecte solo (inclusiv colaborarea lui Mercury cu Monserrat Caball - "Barcelona"), QUEEN lanseaza in 1989 albumul THE MIRACLE. Acesta a continuat pe aceeasi linie ca si A KIND OF MAGIC cu un sunet de pop-rock slefuit si cu hituri ca "Invisible Man", "The Miracle" si "Breakthru".
In anul 1991, se zvonea tot mai mult in presa ca Freddie Mercury ar fi bolnav de SIDA. Desi zvonurile erau adevarate, Mercury le-a negat cu insistenta. Trupa s-a decis sa mai inregistreze un album. Acest album s-a numit INNUENDO. Desi sanatatea ii era tot mai precara, Freddie Mercury a contribuit foarte mult la realizarea acestui album. Piesele remarcate de pe acesta au fost "Innuendo", "Headlong", si imnurile "The Show Must Go On" si "These Are The Days Of Our Lives".
Pe 23 noiembrie, 1991, Freddie aflat pe patul de moarte, face o ultima declaratie, recunoscand ca este bolnav de SIDA. Pe 24 noiembrie 1991, dupa nici 24 de ore de la acest anunt, Freddie Mercury a murit la varsta de 45 de ani. Inmormantarea sa a fost una discreta, tinuta in concordanta cu religia familiei sale. Pe 20 aprilie 1992, fanii formatiei au fost prezenti la un concert tribut Freddie Mercury, tinut pe acelasi stadion Wembley. Annie Lennox, Guns'n'Roses, Def Leppard, Elton John, George Michael, David Bowie, Metallic si Liza Minnelli(impreuna cu ceilalti membri ai formatiei Queen)au cantat cele mai bune piese ale trupei.
Grupul QUEEN nu s-a despartit practic niciodata, desi ultimul lor album ce contine materiale originale (nefiind incluse compilatiile) a fost lansat in 1995, cu numele MADE IN HEAVEN, dupa 4 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Acest album a fost construit pe baza ultimei sesiuni de inregistrari pe care Freddie a realizat-o in 1991, precum si piese mai vechi care nu fusesera incluse pe albumele anterioare. Formatia isi mai face aparitia din cand in cand, mai putin basistul John Deacon (ale carui rare aparitii nu fac decat sa diminueze probabilitatile unei reuniuni QUEEN care sa-l includa si pe el); au fost realizate diverse proiecte de genul "QUEEN & ..." cu diversi muzicieni (guests).
La sfarsitul anului 2004, a fost anuntata reuniunea formatiei QUEEN si demararea unui turneu in 2005, impreuna cu PAUL RODGERS (membru fondator si fost solist principal al trupelor FREE, BAD COMPANY, THE FIRM) care va canta in locul lui Freddie Mercury, insa dupa cum a anuntat Brian May, Rodgers nu va deveni membru al formatiei QUEEN, nu-l va inlocui pe Freddie, ci doar va fi o colaborare de genul QUEEN "featuring with"(impreuna cu). Seria de concerte s-a tinut in Europa, repertoriul fiind compus atat din piese QUEEN cat si din materiale apartinand lui Paul Rodgers. Turneul european a fost unul de succes, fapt care l-a determinat pe Brian May sa anunte si cateva spectacole in SUA.
In iunie 2005, Brian May primeste decoratia Commander of the British Empire; pe aceeasi lista de onoare s-a aflat si chitaristul formatiei Led Zeppelin - Jimmy Page
Stil: rock/pop/various
Componenta:
Freddie Mercury - voce
Brian May - chitara
Roger Taylor - tobe
John Deacon - bas
Discografie:
Keep Yourself Alive
Doing All Right
Great King Rat
My Fairy King
Liar
The Night Comes Down
Modern Times Rock 'n' Roll
Son and Daughter
Jesus
Seven Seas of Rhye
QUEEN
www.queenonline.com