Wacken 2017, impresii subiective

de Cristi Nedelcu

Wacken 2017, impresii subiective


Anul acesta ne-am numarat printre fericitii participanti la, probabil, cel mai mare festival de metal din lume. Am ajuns acolo ca urmare a colaborarii stranse pe care o avem cu cei de la Monster Energy, partener si sponsor de prima mana a celebrului festival din Germania.

Portile catre 'The Holy Ground of Wacken' s-au deschis miercuri, insa noi am ajuns la destinatie in a doua parte a zilei de joi. Primul lucru pe care il observi la Wacken este vremea. In 30 de minute ajungi de la soare la ceata, la ploaie, din nou soare si asa mai departe.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Dupa ce am fost si ne-am luat pass-urile, la categoria VIP datorita asocierii noastre cu Monster Energy, ne-am indreptat efectiv catre zona festivalului.

Odata ajunsi, am constatat ca nu toti eram echipati corespunzator pentru a ne bucura din plin de experianta Wacken. Prima oprire a fost la standul de cizme de cauciuc, pentru ca efectiv nu puteai sa te deplasezi fara incaltaminte adecvanta. Namolul pe alocuri trecea de glezne, iar in unele zone puteai sa te scufunzi in jur de 30 de centimetri, poate si mai mult.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

A urmat apoi un tur de recunoastere. Gaseai de la standuri cu mancare traditionala indiana sau greceasca, pana la standuri de unde iti puteai cumpara fructe. astfel incat oricine putea gasi ceva pe propriu-i plac! Trebuia doar sa ai rabdare sa cauti. In plus standurile erau imprastiate pe toata aria festivalului.

La fel ca si standurile de mancare, barurile puteau fi gasite peste tot, dar mai ales cu precadere in zona scenelor. Principalele atractii erau Jager-ul, Becks-ul de diferite tipuri, long drinks-urile si Monsterul. Noi ne-am rezumat doar la bere, apa si Monster Energy.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

A urmat 'calatoria' pe la standurile de merch. Ca idee, erau probabil in jur de 10 standuri de merch oficial Wacken, unde vindeau in medie 5-6 oameni, insa pentru a putea ajunge efectiv fata in fata cu vanzatorul trebuia sa stai la coada in jur de 2 ore, cel putin in primele 2 zile. Ulterior acestea au scazut considerabil, marele dezavantaj fiind ca daca te duceai sa iti cumperi merch oficial Wacken in ultima zi, marimile pe care le mai gaseai erau fie foarte mari, fie foarte mici. Eu mi-am luat un tricou pe care probabil o sa-l folosesc pe post de patura.

Pe langa merch-ul oficial Wacken era si asa numita Metal Market unde puteai sa gasesti merch cu absolut toate formatiile care iti trec prin cap, fie ca erau sau nu prezente pe scenele festivalului.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Preturile pentru tricouri variau de la 5 la 25 de euro. Pe langa merch-ul formatiilor puteai gasi haine si accesorii pentru toate gusturile. De la kilturi la corsete de piele, de la bocanci army la sandale hippie si asa mai departe, orice ai fi vrut sa iti cumperi ca obiect vestimentar sau accesorie, gaseai fara doar si poate.

Un aspect care mie personal mi-a atras atentia a fost faptul ca nu prea erau zone in care sa poti sa stai la masa sa bei pur si simplu o bere.

Noi am avut noroc cu accesul la zona VIP care era practic un mare bar cu terasa unde se transmitea live concertul de pe una dintre cele doua mari scene, Faster sau Harder. Iar dupa plimbat mult in noroi de la o scena la alta, faptul ca puteai sa stai la o masa si sa bei o bere conta foarte mult.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Cu privire la campare o chestie foarte misto era faptul ca existau autobuze care luau publicul de la campinguri spre festival si viceversa. Altfel, in functie de camping-ul in care te aflai puteai merge pe jos intre 30 de minute sau 1 ora, nu pentru ca distantele erau foarte mari, ci pentru ca accesul pe unele strazi sau in unele zone era interzis fiind folosite de artisti, sponsori, organizatori si asa mai departe.

Trecand acum la concertele care au avut loc, intai de toate oricat de mult ti-ai dori sa vezi macar jumate din line-up, era practic imposibil. In primul rand pentru ca se canta in paralel pe cel putin 2 scene, iar de cateva ori am fost nevoiti sa renuntam la o formatie pentru a putea vedea alta.

In prima zi am vazut Accept care au si lansat noul lor album, 'The Rise Of Chaos' tot atunci, iar Wolf Hoffmann a urcat pe scena cu o intreaga orchestra pentru a interpreta cateva piese aferente proiectului sau solo de metal simphonic, Headbangers Symphony.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Dupa Accept am fugit efectiv la W:E:T: Stage unde urma Batushka. Polonezii au venit cu show-ul lor inspirat de Dogma Ortodoxa si de practica est-europeana a Liturghiei. E genul de show care trebuie vazut. Dupa Batushka inapoi la Harder stage pentru Volbeat a caror prestatie a iesit in evidenta mai ales pentru efectele pirotehnice.

Ne intoarcem inapoi la W:E:T: Stage pentru a revedea Mayhem care au fost la fel de teatrali ca si anul trecut cand au ajuns in Romania pentru prima oara. Diferenta a fost data de faptul ca Hellhammer a avut parca mai mult 'pofta' de batut in tobe, poate pentru ca implinise 48 de ani cu o zi inainte.

Seara am incheiat-o cu NILE care au avut un show ce nu tradeaza faptul ca sunt pe scena Death Metal mondiala de aproape un sfert de secol.

A doua zi, am ajuns in jurul pranzului la festival, pierzand din pacate pentru mine Warrant, insa am vazut Lacuna Coil si a fost pur si simplu 'wow'. Nu va zic mai multe, dar cu siguranta show-ul de pe 15 Noiembrie din Quantic nu trebuie ratat, bilete gasiti pe iabilet.ro.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

La Louder Stage am mers pentru Paradise Lost care din punct de vedere instrumental au sunat perfect, insa cu parere de rau spun ca Nick nu se mai afla in zilele sale de glorie, sau cel putin asa mi-a lasat mie impresia din locul din care i-am ascultat.

Apocalyptica au venit pe Harder Stage cu show-ul pe care l-am vazut la Sala Palatului iar imediat dupa a urmat concertul pe care am tinut cu tot dinadinsul sa il vad. Emperor pe scena Faster. Dupa ce au anuntat ca vor canta din ce in ce mai rar si doar la festivaluri, m-am gandit ca Wacken 2017 poate fi o sansa unica de a-i vedea live. Cu un mic regret ca Faust nu a stat in spatele tobelor, insa cu Insahn si Samoth in mare forma, Emperor a fost exact ce as fi vrut. Un show pe care nici un fan al Black Metalului nu ar trebui sa il piarda. Genul de concert pe care il simti, il traiesti. Si faptul ca a avut loc la adapostul noptii a potentat si mai mult atmosfera creata de artisti pe scena.

Dupa Emperor ne-am mutat la Megadeth, pentru mine trecerea fiind destul de dificila. Concertul a gravitat mult in jurul lui Kiko Loureiro, Mustaine stiind ce chitarist genial are acum in formatie. Am ratat din pacate Skalmold, care a cantat in acelasi timp cu Megadeth.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Iar apoi am ratat Candlemass care a urcat pe scena odata cu Marilyn Manson. Despre Manson sincer nu stiu ce sa spun. E genul de artist despre care nu iti poti da seama daca este pur si simplu teatral, daca intra intr-un rol atunci cand este pe scena sau daca pur si simplu pe alocuri nu se afla in cei mai buni parametri pentru a canta.

Cu un tron imens, facut parca pentru a-si etala superioritatea, mai ales fata de colegii de trupa, cu microfoane aruncate cu dispret pentru ca nu sunau cum si-ar dori el, Manson chiar a facut un show unic, acum nu ma pot pronunta insa daca a fost de bine sau de rau.

Dupa Manson am tras si noi cortina pentru a ne pregati de ultima zi de Wacken.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Cu parere de rau am ratat Ahab, despre care eram fermi convinsi ca vor canta la miezul noptii, insa au cantat la miezul zilei. Twilight Force, pe care i-am vazut si anul acesta cu Sabaton si Accept la Arenele Romane au urcat pe W:E:T: Stage acelasi tip de harnasamente ca la Bucuresti si cu piesele lor inspirate din Heroes of Might and Magic.

Langa W:E:T: Stage, la Headbanger Stage au venit si Insomnium care in cele 45 de minute cat au cantat au marsat mai ales pe ultimul album, Winter's Gate. Cu toate acestea m-am bucurat ca am putut sa-i revad.

Alice Cooper a avut un concert de mai bine de 1 ora pe Harder Stage unde a cantat atat piese de pe albumele vechi cat si de pe 'Paranormal'. Artistul a donat 10.000 de dolari catre 'Wacken Foundation' care sprijina formatiile de rock si metal in curs de ascensiune.

Amon Amarth si vikingii lor au luat cu asalt la propriu scena pe la 8:30 cu acelasi decor pe care l-au avut si cand au venit la Arene. Spatiul din fata scenei s-a transformat in camp de batalie iar publicul intr-o armata veritabila ce canta la unison cu Johan.

Kreator a fost ultima mare formatie de pe scena Wacken, terminand concertul la 01:30.

Festivalul s-a incheiat cu un foc de artificii, iar multi din cei 80.000 de participanti deja erau pe picior de plecare.

Poze Poze pentru articole - W:O:A:

Ca idee de ansamblu, Wacken este genul de festival la care orice iubitor de muzica rock si metal ar trebui sa ajunga macar o data. Am cunoscut oameni din intreaga lume, apartinand unor culturi diferite, dar uniti de metal. Din Peru pana in Japonia sau din Islanda pana in Africa de Sud, toti eram prieteni. Toata lumea este fericita, toata lumea ciocneste pahare cu toata lumea. Pur si simplu ai impresia ca ii cunosti pe toti si ei te cunosc pe tine.

Mai mergem!



Dacă vreți să vă înscrieți la newsletterul METALHEAD și să aflați primii ce trupe mari vin în România, dați un click aici: METALHEAD Newsletter

Intra si pe Canalul de Whatsapp METALHEAD si afla prima oara cine canta in Romania!


Ne gasesti si pe Instagram


Concerte recomandate: